x
x

Otkriven novi način na koji sol povisuje krvni tlak

  01.03.2015.

Povezanost unosa soli i visokog krvnog tlaka dobro je poznata, no mehanizam koji stoji iza ove veze nije do kraja jasan. Novo istraživanje na štakorima pokazalo je da dugotrajan visok unos soli može utjecati na puteve u mozgu koji su zaduženi za regulaciju krvnog tlaka.

Otkriven novi način na koji sol povisuje krvni tlak

Primijećeno je da visoki unos soli kod štakora uzrokuje biokemijske promjene u živčanim stanicama koje izlučuju vazopresin, hormon koji povisuje krvni tlak na način da utječe na zadržavanje vode u organizmu i stezanje krvnih žila. 

Kada unos soli nije visok, dio mozga koji može „osjetiti“ povećanje arterijskog tlaka, zaustavlja izlučivanje vazopresina. Međutim, visoki unos soli tijekom dužeg perioda može onesposobiti opisani kontrolni sklop u mozgu, omogućujući nastavak izlučivanja vazopresina, što dovodi do nesmetanog povišenja krvnog tlaka. 

Iako ovo otkriće rasvjetljuje mnoge nepoznanice o načinu na koji sol povisuje krvni tlak, i dalje je mnogo neodgovorenih pitanja. Primjerice, je li je ovaj mehanizam djelovanja prisutan i kod ljudi? I ako je, može li se šteta načinjena visokim unosom soli „sanirati“? 

VEZANI SADRŽAJ > <