x
x

Održana radionica: reformulacija hrane i smanjenje unosa soli

  12.11.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Služba za zdravstvenu ekologiju, organizirali su Radionicu Food Reformulation and Salt Reduction koja se uz potporu WHO Country Office Croatia i WHO European Office for Prevention and Control of Noncommunicable Diseases (NCD Office) / Division of Country Health Programs, Moscow, Russian Federation, koja se održala 10. studenog 2021.godine.

Održana radionica: reformulacija hrane i smanjenje unosa soli

Predavanja su održali pozvani predavači i stručnjaci: prim.dr Vera Katalinić Janković, dr.med, savjetnica Ministra zdravstva; izv.prof.dr.sc Sanja Musić Milanović, epidemiolog, voditeljica Službe za promicanje zdravlja i voditeljica Nacionalnog programa Živjeti zdravo; Akademik Bojan Jelaković, voditelj Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb; izv.prof.dr.sc Ranko Stevanović, dr.med voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ; dr.sc Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a; dr.sc Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani HZJZ i komponente Prehrana i zdravlje Nacionalnog programa Živjeti zdravo; Marija Batinić Sermek, dipl.ing. voditeljica Službe za kvalitetu hrane i informiranje o hrani Ministarstva poljoprivrede. Od strane WHO predavanje je održala dr. Clare Ferrand, techical officer, WHO European Office.

Visoki krvni tlak je čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su bolesti srca i moždani udar. Prekomjerna konzumacija soli povisuje krvni tlak. Za razvoj učinkovitih nacionalnih programa smanjenja soli potrebni su usklađeniji napori, provođenje nadzora i provedba politika i intervencija za koje se zna da su učinkovite u smanjenju unosa soli na razini stanovništva.

Cilj Radionice bio je prikaz provedbene politike temeljem akcijskog plana i strategije smanjenja unosa soli u Republici Hrvatskoj te prikaz intervencija i nadzora te najava budućih koraka u reformulacijama hrane i smanjenju unosa soli.