x
x

Konzumacija natrija i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

  David Čičić, dr. med.

  17.08.2014.

Unos natrija veći od količine koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija je odgovoran za skoro 1 od 10 smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima u svijetu svake godine, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu The New England Journal of Medicine.

Konzumacija natrija i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti
Natrij se u velikim količinama dodaje u procesuiranu hranu, uključujući kruh i mesne proizvode.

Da bi na globalnoj razini proučili pretjerani prehrambeni unos natrija na kardiovaskularno zdravlje autori su analizirali podatke o konzumaciji natrija u stanovnika 66 zemalja, obuhvativši pri tome 74,1% odrasle populacije svijeta. Također su analizirali globalnu konzumaciju natrija prema dobi, spolu i zemlji podrijetla te proveli meta-analizu da bi izmjerili učinak natrija na krvni tlak i učinak krvnog tlaka na smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Dobiveni podaci su upotrebljeni da bi se procijenio broj smrtnih slučajeva uzrokovan unosom natrija većim od 2 g na dan.

Rezultati su pokazali da se prekomjernom unosu natrija može pripisati 1,65 milijuna smrti od kardiovaskularnih bolesti u čitavom svijetu, što je ekvivalent 1 od 10 (9,5%) smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima. Četiri od pet smrtnih slučajeva pripisanih pretjeranom unosu natrija dodgodila su se u zemljama niskog i srednjeg prihoda.

Prema studiji, prosječni unos natrija u svijetu 2010. godine je iznosio 3,95 g na dan, skoro dvostruko više od dnevne preporučene količine. U svim svjetskim regijama je unos natrija bio iznad granice preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije, od 2,18 g na dan u subsaharskoj Africi do 5,51 g na dan u Centralnoj Aziji.

Natrij se prirodno nalazi u brojnim prehrambenim namirnicama kao što su kuhinjska sol, mlijeko, repa i celer. Također se u velikim količinama dodaje u procesuiranu hranu, uključujući kruh i mesne proizvode. Prevelik prehrambeni unos natrija može povisiti krvni tlak, a povišeni krvni tlak je rizični čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčane bolesti i moždani udar.

VEZANI SADRŽAJ > <