x
x

Multipla skleroza povezana s manjkom određenih nutrijenata

  Klara Čičić, dr. med.

  09.03.2015.

Žene oboljele od multiple skleroze imaju niže razine folata, magnezija, vitamina E i ostalih nutrijenata u usporedbi sa zdravim kontrolama, objavljeno je na portalu Medscape.

Multipla skleroza povezana s manjkom određenih nutrijenata

Pacijentice s multiplom sklerozom (MS) imale su niži unos određenih nutrijenata s važnim protuupalnim i antioksidativnim učinkom poput kvercetina i α-tokoferola, ali i niži postotak kilokalorija dobivenih od masnoća u usporedbi sa zdravim kontrolama.

U američkoj studiji znanstvenici su usporedili uzimanje nutrijenata u 27 žena životne dobi od 18 do 60 godina s relapsno-remitirajućim oblikom multiple skleroze (MS) s 30 zdravih kontrola. Sudionice su ispunile iscrpni upitnik Block 2005 Food Frequency o prehrani u proteklih godinu dana. U studiji su promatrani unos folata, magnezija, lutein zeksantina, kvercetina i α-tokoferola.

S obzirom da je riječ o retrospektivnom istraživanju,  nejasno je dovodi li manjak nutrijenata do multiple skleroze ili je multipla skleroza uzrok tom manjku stoga su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila uzročnoposljedičnu povezanost.  

VEZANI SADRŽAJ > <