x
x

Brzina hodanja - pokazatelj pogoršanja multiple skleroze

  Klara Čičić, dr. med.

  05.12.2014.

Smanjenje brzine hodanja od 20% do 25% može odgovarati klinički značajnom pogoršanju tijeka multiple skleroze, a za mjerenje se može koristiti jednostavan test T25-FW, objavljeno je u časopisu JAMA Neurology.

Brzina hodanja - pokazatelj pogoršanja multiple skleroze
Otežani hod učestali je prateći simptom MS, a mjerljiv je pomoću Timed 25-Foot Walk (T25-FW) testa. Radi se o standardiziranom testu pri kojem pacijent hoda 7,62 metra naprijed i natrag najvećom mogućom brzinom pri čemu se mjeri vrijeme.

Američki znanstvenici retrospektivno su analizirali tri velike studije u kojima je kao pokazatelj težine bolesti pacijenata s multiplom sklerozom (MS) korišten test T25-FW, a kao pokazatelj fizičkog zdravlja anketa SF-36 PCS (Physical Component Summary). Uspoređivani su rezultati navedenog testa i ankete na početku studije i nakon dvije godine.

Oko 2500 bolesnika oboljelih od MS uključeno je u studiju. Klinički značajno pogoršanje u brzini hoda mjereno testom T25-FW koreliralo je sa značajnim promjenama u rezultatu ankete fizičkog zdravlja SF-36 PCS nakon 2 godine.

Pacijenti s lošijim rezultatom ankete SF-36 PCS imali su pad u brzini hoda od 21.8% nakon 2 godine. U osoba u kojih se fizičko zdravlje mjereno anketom nije značajno mijenjalo nakon dvije godine, brzina hoda pala je za samo 5.4%.

 SF-36 je općenita, višenamjenska, kratka zdravstvena anketa kojom se određuje profil funkcionalnog psihičkog i fizičkog zdravlja. Anketa se često koristi u kliničkim istraživanjima za procjenu težine bolesti.

Otežani hod učestali je prateći simptom MS, a mjerljiv je pomoću Timed 25-Foot Walk (T25-FW) testa. Radi se o standardiziranom testu pri kojem pacijent hoda 7,62 metra naprijed i natrag najvećom mogućom brzinom pri čemu se mjeri vrijeme. T25-FW se pokazao pouzdanim i korisnim kao funkcionalna mjera „hodačke“ sposobnosti i praćenja kliničkog stanja pacijenta. 

VEZANI SADRŽAJ > <