x
x

Dojenje ima blagotvorni učinak na tijek multiple skleroze

  Klara Čičić, dr. med.

  11.09.2015.

Žene oboljele od multiple skleroze koje isključivo doje svoju djecu najmanje 2 mjeseca imaju značajno manji rizik relapsa bolesti tijekom prvih 6 mjeseci nakon poroda u usporedbi s majkama koje doje samo povremen ili nikada, pokazala je velika studija objavljena u časopisu JAMA Neurology.

Dojenje ima blagotvorni učinak na tijek multiple skleroze
Hormonske promjene koje tijekom isključivog dojenja dovode do anovulacije možda imaju ulogu u manjem broju relapsa bolesti, no potrebne su dodatne studije koje bi to potvrdile.

Žene s multiplom sklerozom treba poticati na dojenje koje ima skroman, ali mjerljiv učinak na tijek bolesti. Učinak je privremen, a prestaje kada se menstruacija povrati.

Relaps bolesti unutar 6 mjeseci od poroda češće se javljao u žena koje nisu isključivo dojile, a rizik je ostao značajno povećan i nakon prilagodbi za dob, aktivnost bolesti prije trudnoće i ostale faktore (95% CI, 1.02 - 2.85; P = .04).

U studiju je bila uključena 201 žena s relapsno remitirajućem oblikom multiple skleroze. Od ukupnog broja žena, gotovo 60% njih odlučilo se za samo dojenje 2 ili više mjeseca, 19.4% žena nije dojilo, a 20.9% je kombiniralo dojenje i dohranu.

Multipla skleroza je upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, a najčešći klinički tijek bolesti je relapsno remitirajući oblik. Hormonske promjene koje tijekom isključivog dojenja dovode do anovulacije možda imaju ulogu u manjem broju relapsa bolesti, no potrebne su dodatne studije koje bi to potvrdile. 

VEZANI SADRŽAJ > <