x
x

Pruža li HDL kolesterol zaštitu od multiple skleroze?

  David Čičić, dr. med.

  18.11.2013.

Prema novim istraživanjima provedenim na životinjama i ljudima apolipoprotein A1 (ApoA1), glavna proteinska komponenta HDL-a, prepoznat je kao zaštitni čimbenik u razvoju multiple skleroze (MS). Ovo otkriće predstavljeno je na godišnjem susretu Društva za neuroznanost u San Diegu, SAD.

Pruža li HDL kolesterol zaštitu od multiple skleroze?

Rezultati istraživanja pokazuju niže izmjerene vrijednosti ApoA1 u serumu i plazmi svih bolesnika s multiplom sklerozom u odnosu na zdrave kontrole. Osim toga, težina bolesti je u pozitivnoj korelaciji sa smanjenjem ApoA1. Tako je ekspresija ApoA1 niža za 25% u relapsno remitirajućem, 50% u sekundarno progresivnom, a 75% u primarno progresivnom obliku bolesti.

Multipla skleroza je upalna autoimunosna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava. Poznato je da ApoA1 ima protuupalni učinak. Stoga se pretpostavlja da protuupalni učinak štiti od razvoja simptoma MS-a i sudjeluje u regeneraciji neurona.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi preliminarni rezultati jer bi oni mogli utjecati na terapiju MS-a, usmjeravajući je prema promjeni razine ApoA1.

VEZANI SADRŽAJ > <