x
x

Utječe li smanjeni unos soli na smrtnost od kardiovaskularnih bolesti?

  David Čičić, dr. med.

  17.04.2014.

Između 2003. i 2011. godine u Engleskoj je zabilježeno smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Istraživački tim s Queen Mary sveučilišta u Londonu smatra da je značajni učinak vjerojatno imala redukcija unosa soli opažena u istom razdoblju. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BMJ Open.

Utječe li smanjeni unos soli na smrtnost od kardiovaskularnih bolesti?
Istraživači smatraju da je redukcija unosa soli dovela do smanjenja krvnog tlaka u općoj populaciji, što je imalo najveći učinak u smanjenje smrtnosti.

U Engleskoj je između 2003. i 2011. godine opažena redukcija prosječnog unosa soli po stanovniku od 15%, odnosno 1.4 g/dan (s 9.5 g/dan na 8.1 g/dan). Istovremeno se prati smanjenje smrtnosti od moždanog udara za 42% i od ishemične bolesti srca za 40%. Istraživanje je također pokazalo smanjenje prosječne vrijednosti kolesterola, krvnog tlaka i prevalencije pušenja, dok su unos voća i povrća te prosječna vrijednost indeksa tjelesne mase u blagom porastu. Vjerojatno su svi navedeni čimbenici (s iznimkom indeksa tjelesne mase), uz napredak u liječenju hipertenzije, pridonijeli smanjenoj smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Kod pojedinaca koji nisu liječeni antihipertenzivima, opaženo je smanjenje prosječnih vrijednosti krvnog tlaka za 2.7/1.1 mmHg. Prema tome, istraživači smatraju da je redukcija unosa soli dovela do smanjenja krvnog tlaka u općoj populaciji, što je imalo najveći učinak u smanjenje smrtnosti.

Za potrebe istraživanja prikupljeni su podaci više od 31.500 odraslih osoba. Prosječan unos soli određen je mjerenjem izlučenog natrija u 24-satnom urinu više od 3000 nasumično odabranih osoba.

VEZANI SADRŽAJ > <