x
x

Multipla skleroza i porod

  29.06.2011.

Kanadski znanstvenici otkrili su da žene s multiplom sklerozom nemaju veći rizik za komplikacije tijekom poroda nego što to imaju žene koje ne boluju od ove neurološke bolesti, objavljeno je na portalu Moj Doktor.

Multipla skleroza i porod

Istraživači sa kanadskog sveučilišta University of British Columbia i istraživačkog instituta Vancouver Coastal Health Research Institute otkrili su da multipla skleroza majke ne predstavlja rizik za dijete.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu „Annals of Neurology". Istraživači su prikupili podatke o 432 poroda kod žena sa multiplom sklerozom u razdoblju od 1998. do 2009., te o porodima kod 2.975 žena koje nisu imale multiplu sklerozu.

Postotak poroda koji su završeni carskim rezom nije bio veći kod žena sa multiplom sklerozom, kao ni rizik za prijevremeni porod, no žene sa visokom razinom tjelesne oštećenosti imale su malo povećan rizik za različite neželjene ishode kod poroda. Ta razlika nije bila statistički značajna, tako da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Dr. Helen Tremlett, voditeljica ovog istraživanja, zaklučila je: „Naši rezultati pokazuju da multipla skleroza nije povezana sa lošijim ishodom trudnoće ili poroda, što bi trebalo umiriti žene koje boluju od multiple skleroze i koje planiraju zasnovati obitelj."

U Hrvatskoj prema procjenama od ove neurološke bolesti od koje žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci boluje oko 3.500 ljudi.

Lovro Lamot, dr. med.

VEZANI SADRŽAJ > <