x
x

Način rađanja ne utječe na postporođajni stres

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  25.12.2011.

Istraživanje koje je provedeno potaknuto idejom da se zbog mentalnog zdravlja majke porod vrši isključivo carskim rezom pokazalo je da način rađanja, bilo da žena rađa vaginalnim putem ili carskim rezom, nema utjecaja na stres ili tjeskobu koja se javlja nakon poroda.

Način rađanja ne utječe na postporođajni stres

Istraživanje je rađeno na uzorku više od 55.000 žena koje su rodile između 1998. i 2008. godine u Norveškoj. Otkrili su da je najjača odrednica poslijeporođajnog emocionalnog stresa stanje uma rodilja tijekom trudnoće, a sam način rađanja nema utjecaja na razinu stresa i razvoj postporođajne depresije.

Znanstvenici, na čelu s dr. Samantom Adams, smatraju da žene sve češće biraju carski rez kao način poroda radi vlastite psihološke dobrobiti, čak i kada za takav postupak nema opravdane medicinske indikacije ili koristi.

Norveško kohortno istraživanje „Majka i dijete" procjenjivalo je mentalno zdravlje ispitanica koristeći upitnik koji su žene ispunjavale u tridesetom tjednu trudnoće, te šest mjeseci nakon poroda.

Rezultati pokazuju da je 78% žena imalo normalan vaginalni porod, 9% žena je imalo vaginalni porod uz pomoć instrumenata, 8% ih je imalo hitan carski rez, a 5% ih je kao željeni način poroda izabralo carski rez. Nešto više od 44% žena su bile prvorotkinje.

Žene koje su izabrale roditi carskim rezom imale su nešto viši medijan rezultat testa na stres u odnosu na druge žene.

Spomenuti rezultati uključuju i žene koje su imale hitan carski rez i vaginalni porod uz pomoć instrumenata. I jedan i drugi način poroda ubrajaju se u iznimno stresne vrste poroda.

Kada su se rezultati istraživanja sravnili s nalazima emocionalnog stresa tijekom trudnoće i drugim čimbenicima kao što su dob i bolesti tijekom trudnoće, istraživači su otkrili da je veza između vrste poroda i razine stresa šest mjeseci nakon poroda vrlo slaba.

Nasuprot tome, emocionalni stres tijekom trudnoće snažno je povezan sa stresom nakon poroda. Žene s najvišom razinom stresa u trudnoći u usporedbi sa ženama s najnižom razinom stresa u trudnoći imale su 14 puta povećan rizik biti pod utjecajem stresa i šest mjeseci nakon poroda.

Prethodna istraživanja su već pokazala da je stres tijekom trudnoće značajan čimbenik rizika i za stres nakon poroda. Glavni zaključak ovih istraživanja je da briga za mentalno zdravlje majke nakon poroda ne bi trebala utjecati na kliničku odluku o načinu poroda.

VEZANI SADRŽAJ > <