x
x

Uspješna trudnoća moguća i kod žena sa sistemskom sklerozom

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  08.02.2012.

Žene sa sistemskom sklerozom mogu uspješno iznijeti trudnoću uz pomoć multidisciplinarne medicinske skrbi, zaključak je istraživanja provedenog u Italiji.

Uspješna trudnoća moguća i kod žena sa sistemskom sklerozom

Žene sa sistemskom sklerozom tijekom trudnoće, u odnosu na žene u općoj populaciji, imaju veći rizik prijevremenog poroda, ograničenog prostora za rast u maternici i rađanje djece s niskom porođajnom težinom. Ove žene češće rađaju carskim rezom, a rizik od progresije bolesti povećava se tijekom ili nakon trudnoće.

Tijekom istraživanja prikupljeni su i pregledani podatci o 109 trudnoća u razdoblju između 2000. i 2011. godine. Uspoređivani su rezultati krajnjeg ishoda trudnoća za majku i dijete ove skupine s krajnjim ishodom 3.939 trudnoća među ženama u općoj populaciji u Italiji.

Srednja dob u trenutku začeća bila je slična u obje grupe (31,8 i 30,9 godina), a medijan trajanja sistemske skleroze bio je 60 mjeseci.

Multivarijatna analiza pokazala je da je korištenje kortikosteroida povezano s do tri puta povećanim rizikom od prijevremenog poroda, dok su folna kiselina i anti-topoizomeraza antitijela djelovali zaštitno.

Sistemska skleroza ostala je stabilna u većini trudnoća, no zabilježena su četiri slučaja progresije bolesti kod anti-topoizomeraza pozitivnih žena unutar godinu dana od poroda. Tri od četiri žene imale su sistemsku sklerozu manje od tri godine prije poroda.

Istraživači smatraju da, kao i kod svih autoimunih reumatskih stanja, savjetovanje prije začeća igra vrlo važnu ulogu te da trudnoću treba izbjegavati u slučajevima teških oštećenja organa, a odgoditi kod žena kod kojih je sistemska skleroza nedavno nastupila (dvije do tri godine), osobito ako su anti-topoizomeraza pozitivne.

Kako se folna kiselina u istraživanju pokazala kao potencijalna dobra zaštita od prijevremenog poroda istraživači smatraju da bi trebala biti standard liječenja za razdoblje prije začeća.

Istraživači zaključuju da bi multidisciplinarni timovi koji uključuju specijaliste porodništva i neonatologije s iskustvom u liječenju sistemske skleroze, a koji prate trudnoću prije, tijekom i nakon poroda trebali biti standard liječničke skrbi za bolesnice sa sistemskom sklerozom.

VEZANI SADRŽAJ > <