x
x

Rani terminski porođaji bez medicinske indikacije su rizični

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  08.07.2014.

Porođaji u ranom terminu, tj. od početka 37. do kraja 38. tjedna gestacije, a koji su završeni bez medicinske indikacije, češći su kod majki određenih karakteristika i povećavaju rizik za novorođenče, pokazala je nova studija.

Rani terminski porođaji bez medicinske indikacije su rizični
Žene koje su rodile u ranom terminu bez indikacije uglavnom su bile starije od 35 god, bijelkinje koje nisu latino porijekla i koje imaju obrazovanje iznad srednjoškolskog. Žene pripadnice manjina koje su rodile u ranom terminu bez indikacije češće su rodile carskim rezom, dok su bjelkinje koje nisu latino porijekla češće rodile indukcijom.

Prethodne studije su povezale rane terminske porođaje sa specifičnim neželjenih ishodima, ali do sada još nisu istražene karakteristike pacijentica kod kojih je vjerojatnije da će roditi u ovom terminu. Stoga su ispitivači sa University of Minnesota School of Public Health u Minneapolisu proveli retrospektivnu analizu na 7.296.363 nekomplicirana porođaja u žena od 37. tjedana gestacije nadalje u periodu od 1995. to 2009. godine i to u tri države: Pennsylvania, Missouri i California. Ova brojka predstavlja 20% ukupnih porođaja u SAD-u i obuhvaća vrlo različite zajednice.

Primarna mjera ishoda je bila rani terminski porođaj bez indikacije, a sekundarne mjere su bile produljena hospitalizacija novorođenčeta (definirana kao dulja hospitalizacija od majčine) i respiratorni distres.

U ovom je periodu u ranom terminu bez medicinske indikacije rođeno 232.189 djece, što je ukupno 3.2% nekompliciranih porođaja. Međutim, stope su u promatranom periodu bile različite i to: 2.1% u 1995. godini, 4.0% u 2005.godini i 3.7% u 2009. godini. Rani terminski porođaji bez indikacije završavani su ili indukcijom (1,5% svih nekompliciranih porođaja) ili carskim rezom (1,7% svih nekompliciranih porođaja). Porođaji bez šifre za indukciju ili carski rez označeni su kao spontani rani terminski porođaji.

Što se tiče karakteristika majki, studija je u obzir uzela rasu/etničku pripadnost, dohodak, stupanj edukacije, bračni status, mentalno zdravlje, status zdravstvenog osiguranja, majčine postojeće dijagnoze. Što se tiče karakteristika bolnica, u obzir su uzeti broj porođaja, ruralna ili urbana lokacija i status bolnice u sustavu opstetričke edukacije.

Pokazalo se da su žene koje su rodile u ranom terminu bez indikacije uglavnom bile starije od 35 god, bijelkinje koje nisu latino porijekla i koje imaju obrazovanje iznad srednjoškolskog. Žene pripadnice manjina koje su rodile u ranom terminu bez indikacije češće su rodile carskim rezom, dok su bjelkinje koje nisu latino porijekla češće rodile indukcijom.

Što se tiče neželjenih ishoda u novorođenčadi, rani terminski porođaji bez indikacije dovršeni carskim rezom bili su povezani s većom šansom za produljenu hospitalizaciju (podešeni omjer šansi, 1.60; 95% CI, 1.57 - 1.64) i respiratorni distres novorođenčeta (podešeni omjer šansi, 2.44; 95% CI, 2.37 - 2.50), u usporedbi s terminskim porođajima. Autori pretpostavljaju da činjenica da li je porođaj dovršen carskim rezom ili indukcijom može biti uzrok zdravstvenim nejednakostima koje su uočene među skupinama.

U zaključku se navodi da s obzirom na povezanost ranog terminskog porođaja bez indikacije i novorođenačkih zdravstvenih rizika, treba uložiti trud kako bi se smanjio broj ranih terminskih porođaja bez indikacije. 

VEZANI SADRŽAJ > <