x
x

Žene se boje vježbati tijekom trudnoće

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  21.05.2012.

Najnovije istraživanje pokazuje da žene bez rizične trudnoće i zdravstvenih problema prestaju vježbati u trudnoći iz straha da ne naštete djetetu.

Žene se boje vježbati tijekom trudnoće

U istraživanju je sudjelovalo 90 žena, a istraživači su otkrili da su žene koje su redovito vježbale prije trudnoće prestale vježbati kada su otkrile da su trudne.

Neke od sudionica ispitivanja izjavile su da smatraju da je vježbanje pa čak i hodanje tijekom trudnoće rizično.

Vježbanje tijekom trudnoće: stručno mišljenje

Stručnjaci smatraju da inače zdrave trudnice bez rizične trudnoće trebaju ostati aktivne (umjerena tjelovježba od 30 minuta ili više do sedam dana u tjednu) uz odgovarajući liječnički nadzor. Trudnice bi trebale izbjegavati aktivnosti s visokim rizikom od pada, kontaktne sportove i ronjenje.

Žene koje do trudnoće nisu bile fizički aktivne bi se, prije početka programa, trebale savjetovati sa svojim liječnikom.

Vježbanje tijekom trudnoće: detalji istraživanja

Istraživači su telefonski intervjuirali 90 žena koje su bile u 16 do 30 tjednu trudnoće.

Više od pola ispitanica je prije začeća umjereno vježbalo barem 90 minuta tjedno, a samo 27% ih je nastavilo vježbati nakon što su ostale trudne. Kao razlog prestanka vježbanja navode strah od štetnosti vježbanja za plod.

Istraživači su otkrili da 62% žena koje su vježbale tijekom trudnoće smatra da je vježbanje dulje od 30 minuta sigurno, a samo 18% žena koje nisu vježbale tijekom trudnoće dijeli to mišljenje.

Stručnjaci navode da liječnici nisu dovoljno educirani o fiziologiji vježbanja i modifikaciji ponašanja za vrijeme trudnoće, a koje bi uključivalo vježbanje i dijetu, pa ih ne promoviraju dovoljno među trudnicama.

Istraživači poručuju trudnicama da se usredotoče na koristi od vježbanja tijekom trudnoće kao što su smanjenje rizika od depresije i prekomjerne težine, koje posljedično dovodi do smanjenja potrebe za carskim rezom.

VEZANI SADRŽAJ > <