x
x

Pušenje u trudnoći štetno je za zdravlje novorođenčeta

  Jacinta Vuković, dr. med.

  24.07.2011.

Iako su toksični učinci pušenja tijekom trudnoće neosporni po prvi put su s pušenjem povezane i specifične malformacije koje pušenje može uzrokovati u novoređemčadi.

Pušenje u trudnoći štetno je za zdravlje novorođenčeta

U preglednom radu, objavljenom u Human Reproduction Update, analizom 172 studije, objavljene u razdoblju od 1959. do 2010. godine, a koje su uključivale 173687 slučajeva novorođenčadi s malformacijama i 11674332 zdrave novorođenčadi, autori su uspjeli dokazat povezanost specifičnih malformacija s pušenjem u trudnica.

Statistički signifikantna pozitivna povezanost pušenja u trudnica pronađena je za sljedeće bolesti/poremećaje kod novorođenčadi:

Kardiovaskularne/srčane defekte, muskuloskeletalne malformacije, malformacije udova, nedostatak/višak prstiju, kraniosinostozu, facijalne, orofacijalne i očne malformacije, gastrointestinalna oštećenja, gastroshiza, hernije, analna atrezija i nespušteni testisi.

Autori smatraju da bi specifični detalji istraživanja trebali biti uključeni i prezentirani u procesu obrazovanja kako bi potaknuli žene da prestanu pušiti prije ili najkasnije tijekom rane trudnoće. Osobito važnim smatraju da o rezultatima istraživanja budu informirane mlade žene koje dolaze iz nižih socioekonomskih skupina među kojima je postotak žena pušača najveći.