x
x

Pušenje u trudnoći štetno je za zdravlje novorođenčeta

  Jacinta Vuković, dr. med.

  24.07.2011.

Iako su toksični učinci pušenja tijekom trudnoće neosporni po prvi put su s pušenjem povezane i specifične malformacije koje pušenje može uzrokovati u novoređemčadi.

Pušenje u trudnoći štetno je za zdravlje novorođenčeta

U preglednom radu, objavljenom u Human Reproduction Update, analizom 172 studije, objavljene u razdoblju od 1959. do 2010. godine, a koje su uključivale 173687 slučajeva novorođenčadi s malformacijama i 11674332 zdrave novorođenčadi, autori su uspjeli dokazat povezanost specifičnih malformacija s pušenjem u trudnica.

Statistički signifikantna pozitivna povezanost pušenja u trudnica pronađena je za sljedeće bolesti/poremećaje kod novorođenčadi:

Kardiovaskularne/srčane defekte, muskuloskeletalne malformacije, malformacije udova, nedostatak/višak prstiju, kraniosinostozu, facijalne, orofacijalne i očne malformacije, gastrointestinalna oštećenja, gastroshiza, hernije, analna atrezija i nespušteni testisi.

Autori smatraju da bi specifični detalji istraživanja trebali biti uključeni i prezentirani u procesu obrazovanja kako bi potaknuli žene da prestanu pušiti prije ili najkasnije tijekom rane trudnoće. Osobito važnim smatraju da o rezultatima istraživanja budu informirane mlade žene koje dolaze iz nižih socioekonomskih skupina među kojima je postotak žena pušača najveći.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusZipantola PROTECTBisolex
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: