x
x

Namjerni, planirani, porod blizanaca u 37. tjednu trudnoće - manje komplikacija

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  01.07.2012.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da namjerno inducirani prijevremeni porod nekompliciranih blizanačkih trudnoća u usporedbi sa standardnom skrbi smanjuje rizik od nepovoljnih ishoda za novorođenčad.

Namjerni, planirani, porod blizanaca u 37. tjednu trudnoće - manje komplikacija

Blizanačke trudnoće nakon 37. tjedna često su povezane s povećanim rizikom od perinatalnog morbiditeta i mortaliteta, a istraživanja pokazuju kako je najsigurnije vrijeme za porod u periodu između 36. i 38. tjedna. Kako bi procijenili smanjuje li namjerno izazvani porod u 37. tjednu trudnoće potencijalne rizike, istraživači su proveli randomizirano istraživanje pod nazivom Twins Timing of Birth.

U istraživanje je uključeno 235 žena s nekompliciranom blizanačkom trudnoćom iz Australije, Italije i Novog Zelanda koje su nasumično podijeljene u dvije skupine: planirani porod u 37. tjednu (n = 116) i standardna njega tj. nastavak trudnoće (n = 119). Iz istraživanja su isključene žene koje su tijekom trudnoće izgubile jednog ili oba blizanca, žene koje su aktivno radile tijekom uključivanja u istraživanje, žene s poremećajem srčane frekvencije kod fetusa i žene s drugim poremećajima u trudnoći.

U istraživanju su promatrani i uspoređivani sljedeći parametri: smrt novorođenčadi i faktori smrtne ugroze među kojima i porođajna trauma, niska porođajna težina, loš APGAR, nizak pH krvi pupkovine, konvulzije tijekom prvoga dana, potreba za 2 ili više antibiotika, potreba za intenzivnom liječničkom skrbi, teški respiratorni poremećaji, kronična bolest pluća, nekrotizirajući enterokolitis i sistemska infekcija u roku od 48 sati od rođenja.

Namjerno inducirani prijevremeni porod u usporedbi sa standardnom njegom, tj. blizanačkom trudnoćom iznesenom do kraja, bio je povezan sa znatno smanjenim rizikom. Trend smanjenja ozbiljnih štetnih događaja kod dojenčadi dao se iščitati iz post hoc analize u kojoj je korištena blizanačka gestacijska dob.

Za planirani porod bila je potrebna indukcija poroda, no to nije negativno utjecalo na zdravlje majke ili njenu sposobnost da rodi vaginalnim putem.

Ograničenje ovog istraživanja sastoji se u preranom prekidu istraživanja zbog nedostatka financijskih sredstava što je dovelo do premalog uzorka za procjenu ozbiljnih štetnih ishoda te u činjenici da je čak 45% žena u skupini standardne njege rodilo između 37. i 38. tjedna.

Ipak, istraživači zaključuju kako su djeca rođena namjernim, planiranim porodom izložena znatno manjem riziku od ozbiljnih negativnih ishoda. 

VEZANI SADRŽAJ > <