x
x

Infuzija tekućine za skraćivanje prvog poroda

  29.08.2013.

Cilj Cochrane sustavnog pregleda bio je procijeniti učinak rutinske primjene intravenske tekućine na trajanje porođaja u žena kojima je to prva trudnoća. Također je procijenjeno ima li intravenska infuzija tekućine ikakve nuspojave za majku i novorođenče.

Infuzija tekućine za skraćivanje prvog poroda

Porođaj se može promatrati kao produljena tjelovježba. Žene tijekom porođaja mogu dehidrirati zbog fizičkog napora koji nastaje zbog stezanja mišića maternice. U mnogim ustanovama ženama se ograničava pijenje tijekom porođaja, što je vrlo upitna praksa. Često su dozvoljeni samo mali gutljaji vode ili sitnih komadića leda. U ustanovama koje provode takvu praksu, ženama se tekućina rutinski daje putem infuzije. Cilj Cochrane sustavnog pregleda bio je procijeniti učinak rutinske primjene intravenske tekućine na trajanje porođaja u žena kojima je to prva trudnoća. Također je procijenjeno ima li intravenska infuzija tekućine ikakve nuspojave za majku i novorođenče.

Uključeno je 9 randomiziranih kontroliranih ispitivanja. Sustavnim pregledom pokazalo se da u žena koje ne piju slobodno tekućinu tijekom porođaja, dodatno davanje tekućine intravenskim putem skraćuje trajanje porođaja. Broj carskih rezova također je smanjen u žena koje su primale fiziološku otopinu ili Ringerovu otopinu u dozi od 250 ml na sat, u usporedbi s onima koje su primale upola manji volumen tekućine. Tekućine koje su sadržavale dekstrozu smanjile su razinu natrija i u žena i u njihove novorođenčadi.

Međutim, razlike u metodologiji i kvaliteti analiziranih istraživanja ne daju dovoljno dokaza da bi se davanje tekućine infuzijom moglo preporučiti kao rutinski postupak tijekom porođaja. Potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdilo da li žene koje slobodno mogu piti koliko god žele tekućine uopće trebaju dodatnu tekućinu putem infuzije. Isto tako je hitno potrebno razmotriti praksu kojom se ženama ograničava pijenje tekućine tijekom porođaja.