x
x

Može li se multipla skleroza otkriti prije pojave simptoma?

  David Čičić, dr. med.

  12.03.2014.

Godinama prije razvoja multiple skleroze u krvi su prisutna protutijela na protein kalijevih kanala zvan KIR4.1., prezentirano je na 66. godišnjem skupu Američke akademije za neurologiju.

Može li se multipla skleroza otkriti prije pojave simptoma?
Potrebne su veće studije i definiranje vremenskog perioda između pojave protutijela i razvoja simptomatske bolesti.

Istraživači su usporedili krv 16 darivatelja krvi koji su kasnije u životu razvili multiplu sklerozu i 16 usklađenih kontrola, darivatelja krvi koji nisu razvili multiplu sklerozu. Uzorci krvi testirani su na prisutnost specifičnog biomarkera, KIR4.1 protutijela.

Niti jedna osoba iz skupine zdravih kontrola nije imala prisutna KIR4.1 protutijela u krvi. Među sudionicima koji su razvili multiplu sklerozu sedmero ih je imalo pozitivna KIR4.1 protutijela, dvoje je pokazalo graničnu aktivnost protutijela, a u ostalih sedmero nije potvrđena prisutnost protutijela. Također, autori istraživanja su opazili prisutnost KIR4.1 protutijela u krvi bolesnika s pretkliničkom multiplom sklerozom nekoliko godina prije prve kliničke manifestacije bolesti.

Autorica istraživanja dr. Viola Biberacher zaključuje da je slijedeći korak potvrđivanje ovih rezultata u većim studijama i definiranje vremenskog perioda između pojave protutijela i razvoja simptomatske bolesti. Također dodaje da će otkrivanje bolesti prije nastupa simptoma omogućiti učinkovitije liječenje ili možda čak prevenciju razvoja simptoma.

VEZANI SADRŽAJ > <