x
x

Bečki znanstvenici potvrdili novi biomarker za rano otkrivanje multiple skleroze

  08.07.2023.

Studija bečkih znanstvenika otkriva kako se dodatnim mjerenjem debljine sloja mrežnice oka može postići točnija dijagnoza multiple skleroze. Novim se biomarkerom mogu povećati šanse za povoljniji tijek bolesti

Bečki znanstvenici potvrdili novi biomarker za rano otkrivanje multiple skleroze

Znanstvenici Sveučilišne klinike za neurologiju Medicinskog sveučilišta u Beču te bečke Opće bolnice u svojoj studiji prvi put opisuju kako se dijagnoza multiple skleroze (MS) može značajno poboljšati dodatnim mjerenjem debljine sloja mrežnice oka. Nova je metoda već dostupna na Sveučilišnim klinikama u Beču te u bečkoj Općoj bolnici. Bolest se može ranije otkriti i točnije predvidjeti njen tijek čime se povećavaju šanse pacijenata za povoljniji tijek bolesti.

Bečki su znanstvenici u okviru studije, u razdoblju od pet godina pratili stanje 267 pacijenata oboljelih od multiple skleroze. U svojim se aktualnim istraživanjima pozivaju na rezultate studije iz 2022. godine prema kojima oštećenja mrežnice oka uzrokovana MS-om odražavaju oštećenja u mozgu pacijenta. Studija je tada pokazala da smanjenje debljine sloja mrežnice za pet mikrometara slijedom upale očnog živca udvostručuje rizik trajnog invaliditeta nakon sljedećeg pogoršanja. Aktualna istraživanja na velikom broju pacijenata sada su potvrdila da se debljina sloja mrežnice može koristiti kao precizan dijagnostički marker za rano otkrivanje bolesti.

Dijagnostička metoda je već dostupna

Debljina sloja mrežnice mjeri se pomoću optičke koherentne tomografije (OCT). Ona uz korištenje dosadašnjih kriterija prilikom dijagnoze multiple skleroze može puno ranije dati znatno točnije rezultate. To znači da se terapija može uvesti pravovremeno što poboljšava dugoročnu prognozu za bolesnika.

Izvor: Pharmabiz