x
x

Nacionalni dan multiple skleroze 26. 9.

  26.09.2023.

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu.

Nacionalni dan multiple skleroze 26. 9.

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj obilježavaju svoj Nacionalni dan 26. rujna. Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života, uzrok bolesti nije poznat, a žene dva puta češće obolijevaju od muškaraca.

Kod većine oboljelih simptomi se pojavljuju povremeno i najčešće su to smanjenje oštrine vida, gubitak snage u ekstremitetima, pojavljivanje dvoslika, vrtoglavice, poremećaji ravnoteže i smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogu se također pojaviti i poremećaji koordinacije pokreta, skandiran govor, tremor te mentalni poremećaji.

Pravovremeno liječenje oboljelih od iznimne je važnosti zbog čega treba podignuti svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu i pomoći u rješavanju problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Najbolji rezultati za pacijenta postižu se ranim početkom liječenja, a osnaživanje oboljelih osoba provodi se socijalnim uključivanjem, dostupnošću obrazovanja, zdravstvene zaštite, pristup tržištu rada te jačanjem pristupa socijalnim uslugama.

Ove godine Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se virtualno putem MS Tjedna i održavanjem XIII. Hrvatskog simpozija oboljelih od multiple skleroze.