x
x

U Hrvatskoj 6160 oboljelih od multiple skleroze

  28.09.2018.

Izračunata prevalencija multiple skleroze u 2015 godini je gotovo dvostruka u odnosu na proračun iz 2013. godine i iznosi 6160 oboljelih (72% žena) u Hrvatskoj, objavljeno je u CMJ-u.

U Hrvatskoj 6160 oboljelih od multiple skleroze

Podatci o prevalenciji multiple skleroze u Hrvatskoj dobiveni su na temelju podataka iz nacionalnog registra i registra nevladinih organizacija oboljelih od multiple skleroze.

Cilj rada je bio osvježiti podatke o prevalenciji multiple skleroze u Hrvatskoj koristeći razne epidemiološke alate. Epidemiološka studija je prikupila podatke iz tri nacionalna registra bolesnika i jedne baze nevladine organizacije koja okuplja oboljele od multiple skleroze.

Podatci su ekstrahirani na sve pojedince koji su hospitalizirani s dijagnozom multiple skleroze ili su bili u ordinaciji obiteljske medicine zbog simptoma koji su vezani uz multiplu sklerozu, vode se kao invalidi zbog dijagnoze multiple skleroze ili su se nalazili u registru nevladine organizacije 2015 godine. Napravljena je nova baza u kojoj su svi pojedinci evidentirani jedinstvenim identifikatorom kako bi se izbjegla dupla označavanja. Prevalencija je izračunata u 2015 godini prema dobi i spolu.

Ukupno je identificirano 6160 osoba s dijagnozom multiple skleroze, 72% žena. Većina žena s multiplom sklerozom je u dobi od 50 do 59 godina, a većina muškaraca od 40 do 49 godina. Ukupna prevalencija multiple skleroze je 143,8 na 100.000 stanovnika.

Izračunata prevalencija multiple skleroze u 2015 godini je gotovo dvostruka u odnosu na proračun iz 2013. godine. Ova razlika zahtjeva daljnja istraživanja na području multiple skleroze kako bi se preciznije mogla izračunati sredstva potrebna za liječenje ove bolesti kao i zdravstveni resursi koji su potrebni u skrbi za ove kronične bolesnike.

Tomislav Benjak, Vesna Štefančić, Željka Draušnik, Ivan Cerovečki, Dijana Roginić, Mario Habek, Sandra Mihel, Ranko Stevanović

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluIbuxin RapidPlivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: