x
x

Prepoznavanje i liječenje psihičkih poremećaja u kroničnih neuroloških bolesnika

  22.10.2012.

Prevalencija duševnih bolesti u bolesnika koji boluju od kroničnih neuroloških bolesti iznosi više od 55%. Rezultati istraživanja provedeni i objavljeni u našem Centru kao i u svijetu, ukazuju da se u bolesnika oboljelih od kroničnih neuroloških bolesti vrlo učestalo u komorbiditetu javljaju depresivni, anksiozni i psihotični poremećaji

Prepoznavanje i liječenje psihičkih poremećaja u kroničnih neuroloških bolesnika

Somatoformni poremećaj se dijagnosticira u 30-42%, fobije u 30%, depresija/distimija od 10-30%, te psihotični poremećaji u 6-10% neuroloških bolsnika.

Psihijatrijski morbiditet značajno opada s dobi. Psihijatrijski poremećaji javljaju se u 60% žena i 40% muškaraca, a zlouporaba sredstava ovisnosti češća je u muškaraca i javlja se u 20% bolesnika.

Depresija je najčešća komorbiditetna bolest u bolesnika koji boluju od kroničnih neuroloških bolesti s prevalencijom od 14 do 56%, ovisno o vrsti bolesti, njenoj nepredvidivosti i duljini trajanja. Učestalost depresije u oboljelih od Parkinsonove bolesti kreće se oko 40%, u oboljelih od multiple skleroze od 35 do 45%, epilepsije od 30 do 35%, a oko 50% u bolesnika koji su preboljeli CVI stroke. Problem depresije opetovano se naglašava jer ona u velikom broju kroničnih tjelesnih bolesnika nije prepoznata i često se zanemaruje ili doživljava kao bolest koja će proći sama od sebe. Nedovoljno prepoznavanje i liječenje depresije otežano je i stavom liječnika koji kod teških kroničnih neuroloških bolesnika, osobito onih koji boluju od epilepsije unaprijed očekuju simptome anksioznosti, umor, depresivno raspoloženje i bezvoljnost.

Igor Filipčić
Klinika za psihijatriju, KBC Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu

Rad prezentiran na 2. hrvatskiom kongresu o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji održanom od 9. do 11. veljače, 2012. godine u Zagrebu.

http://www.psihijatrija-prevencijairehabilitacija.com/program.html

VEZANI SADRŽAJ > <