x
x

Oporavak postojećeg invaliditeta u oboljelih od multiple skleroze uz alemtuzumab

  Klara Čičić, dr. med.

  26.12.2016.

Alemtuzumab je monoklonalno protutijelo protiv CD52 koje je registrirano za liječenje relapsno remitirajućeg oblika multiple skleroze.

Oporavak postojećeg invaliditeta u oboljelih od multiple skleroze uz alemtuzumab

Pacijenti oboljeli od relapsno remitirajućeg oblika multiple skleroze nakon dvije godine liječenja alemtuzumabom pokazuju značajnije poboljšanje na ljestvici funkcionalnosti Expanded Disability Status Scale od onih liječenih interferonom, i to u svih 7 kategorija. Pokazala je to sekundarna analiza treće faze velike randomizirane kliničke studije CARE-MS u kojoj se uspoređuje učinak alemtuzumaba i inferferona tijekom dvije godine. Smanjenje postojeće invalidnosti, definirano kao neprekidno poboljšanje na EDSS ljestvici za ≥1 bod bilo je dvostruko vjerojatnije u skupini liječenoj alemtuzumabom nego interferonom već nakon 3 mjeseca. Vjerojatnost poboljšanja na ljestvici funkcionalnosti Functional Composite Scale u skupini liječenoj alemtuzumabom također je bila 1.8 puta veća nakon 2 godine liječenja. Alemtuzumab je primjenjivan u dozi od 12 mg dnevno intravenski tijekom 5 dana te ponovo nakon godinu dana tijekom tri dana.

Alemtuzumab je monoklonalno protutijelo protiv CD52 koje je registrirano za liječenje relapsno remitirajućeg oblika multiple skleroze. Cilj liječenja multiple skleroze lijekovima koji mijenjaju tijek bolesti je usporiti progresiju bolesti i spriječiti pogoršanja. No, dolaskom novih visokoučinkovitih lijekova koji mijenjaju tijek bolesti poput alemtuzumaba, u tijeku liječenja možemo govoriti i o smanjenju ili čak oporavku postojećeg invaliteta. Takvo je liječenje skupo i ima rizik ozbiljnih nuspojava te je važno u budućnosti utvrditi dugoročniju učinkovitost.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyMaxfluMaxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: