x
x

Pušenje je povezano s neplodnošću i ranijom menopauzom

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  21.12.2015.

Aktivno i pasivno pušenje povezano je s neplodnošću i preuranjenom menopauzom, objavljeno je u časopisu Tobacco Control.

Pušenje je povezano s neplodnošću i ranijom menopauzom
Autori ističu da se objašnjenje rezultata istraživanja može pronaći u već poznatim škodljivim učincima toksina iz duhanskog dima na reprodukciju te stvaranje i aktivnost hormona.

Istraživanje je provedeno na uzorku od gotovo 89.000 ispitanica starijih od 50 godina za koje su prikupljeni podaci o izloženosti duhanu, plodnosti i godini života u kojoj je nastupila menopauza.

Oko 15% žena imalo je tijekom života problema za začećem u trajanju od 12 ili više mjeseci. Gotovo polovica žena u kojih je nastupila prirodna menopauza, što znači da nisu bile podvrgnute uklanjanju jajnika i zabilježen im je izostanak mjesečnice kroz 12 uzastopnih mjeseci, izjavilo je da su u menopauzu ušle prije 50. godine života. Analizom podataka utvrđena je povezanost između izloženosti duhanu i rizika od neplodnosti i ranije menopauze, te je u usporedbi s nepušačima, pušenje u sadašnjosti ili ono u prošlosti povezano s 14% većim rizikom od neplodnosti i 26% većim rizikom od nastupa menopauze prije 50. godine života. U skupini ispitanica koje su pušile najviše, menopauza je nastupila gotovo 22 mjeseca ranije u onih koje su počele pušiti prije 15. godine i 18 mjeseci ranije u onih koje su pušile najmanje 25 cigareta dnevno. Pasivno pušenje je također povezano je s ranijim nastupom menopauze (do 13 mjeseci) te s 18% većim rizikom od neplodnosti u odnosu na ispitanice koje nikad nisu bile izložene pasivnom pušenju.

Autori ističu da se objašnjenje rezultata istraživanja može pronaći u već poznatim škodljivim učincima toksina iz duhanskog dima na reprodukciju te stvaranje i aktivnost hormona. Klinički značaj preuranjene menopauze nije jasan, no ostala istraživanja ju povezuju s povećanim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka. Autori zaključuju da je ovo istraživanje od velike važnosti obzirom na veličinu uzorka te da rezultati podupiru postojeće dokaze o štetnom utjecaju aktivnog i pasivnog pušenja na žensko zdravlje.