x
x

Svjetski dan nepušenja 31. svibnja 2022.

  30.05.2022.

Svjetski dan nepušenja 31. svibnja 2022. - Duhan – prijetnja našem okolišu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i javnozdravstveni stručnjaci diljem svijeta odlučili su ove godine obilježiti Svjetski dan nepušenja upozoravajući na mnogobrojne načine kojima duhan onečišćuje naš okoliš.

Svjetski dan nepušenja 31. svibnja 2022.
4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada.

Ovogodišnjom kampanjom SZO želi podići svijest javnosti o ovom postojećem problemu te fokusirati pažnju na utjecaje na okoliš koje uzrokuje proizvodnja duhana: od njegovog uzgoja, proizvodnje i distribucije pa do štetnog otpada koji se stvara. Ova kampanja također želi razotkriti pokušaje duhanske industrije kojima ona pokušava zavaravati javnost reklamirajući i predstavljajući duhanske proizvode kao ekološki prihvatljive.

Upotreba duhana štetna je u svakoj fazi

Ciklus je proizvodnje duhana izuzetno zagađujući i štetan. Onečišćenje je zraka prvo na što većina pomisli kada se spomene štetnost duhana, no štetni su učinci prisutni u svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim. Svake se godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje te 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana što posljedično dovodi i do smanjenja kvalitete tla. Proizvodnja duhana uzrokuje, na svjetskoj razini, pomanjkanje vode, fosilnih goriva i izvora metala. 4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada te se otpuštaju tisuće kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo.

Potrebni su oštriji zakoni

Pušači su postali svjesni svojeg okoliša te odabiru ekološki održivije proizvode. Duhanske su korporacije, kao i mnoge druge, odlučile postaviti ekološku održivost kao jedan od najbitnijih stupova u svojim strategijama društveno odgovornog poslovanja te su implementirale nekoliko „greenwashing“ praksi (op.a. greenwashing je čin varanja kupaca u pogledu ekološke odgovornosti tvrtke ili ekološke koristi njezinih proizvoda i usluga). U te prakse spada i čišćenje plaža od otpada te predstavljanje novih duhanskih proizvoda kao eko-prijateljskih kako bi se odvratila pažnja šire javnosti od činjenice kako je sama duhanska industrija iznimno nepovoljna za okoliš.

Kampanja za Svjetski dan nepušenja 2022. podsjeća vlade i vladajuće da promijene zakone. Potrebne su promjene koje će implementirati nove i osnažiti već postojeće propise te učiniti proizvođače duhanskih proizvoda odgovornima za ekološke štetne učinke i ekonomske troškove koji nastaju kao posljedica duhanskih otpadnih proizvoda. SZO također preporučuje da sve zemlje u potpunosti ukinu reklamiranje, promociju i pokroviteljstvo duhanskih proizvoda, uključujući i oglašavanje njihovog društveno odgovornog poslovanja kojima se pokušava zavarati javnost.