x
x

Dan bez duhanskog dima prvog dana Korizme

  12.02.2018.

Hrvatski dan nepušenja, odnosno Dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme, budući da je to specifično razdoblje kada većina razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i kako time utječu na okoliš te da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta i ostanu nepušači.

Dan bez duhanskog dima prvog dana Korizme

Hrvatski dan nepušenja obilježava se od 2003. godine, a cilj mu je podsjetiti javnost na važnost nepušenja. Naime u našem društvu pušenje je još uvijek prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću, kao ona o drogama ili alkoholu. No upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od bolesti krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma.

Pušenje svake godine u svijetu ubija približno šest milijuna ljudi, a među njima je više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja. U Europi godišnje zbog posljedica pušenja umire oko 650.000 osoba, a u Republici Hrvatskoj više od 9.000. Nikotin iz duhanskog dima sastoji se od 7000 različitih kemikalija, a dim cigarete sadrži više od 50 kancerogenih komponenti. Za bolesti povezane s pušenjem godišnje se iz zdravstvenog budžeta odvaja više od 1,5 milijarde kuna što obuhvaća trošak liječenja, lijekova i bolovanja, stoga ako ste pušač preispitajte svoju naviku i provedite barem ovaj dan bez duhanskog dima.

Cijeli članak potražite na www.stampar.hr