x
x

Vareniklin povisuje rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti

  Rafaela Novak, cand. med.

  22.01.2018.

Veliki i različiti štetni učinci pušenja na zdravlje kao i brojni socioekonomski faktori potiču u današnje vrijeme sve veći broj ljudi u pokušaju odvikavanja od pušenja. Pojedinci pri tome često koriste lijek vareniklin koji kao parcijalni agonist nikotinskih receptora ublažava simptome ustezanja i žudnje za pušenjem. Međutim, nova istraživanja objavljena u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine ukazuju na povezanost vareniklina i povećanog rizika kardiovaskularnih bolesti.

Vareniklin povisuje rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti

U provedenom istraživanju korišteni su podatci kanadskih javnozdravstvenih baza podataka uključivši tako približno 57000 korisnika vareniklina. Zdravstveni podatci svakog pojedinog korisnika uspoređeni su godinu prije te jednu godinu poslije nasuprot zdravstvenih podataka dvanaest tjedana nakon perioda upotrebe vareniklina.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je u korisnika vareniklina rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti (poput akutnog infarkta miokarda, nestabilne angine ili ishemijskog moždanog udara) čak 34% puta veći u periodu od dvanaest tjedana nakon upotrebe vareniklina naspram perioda od jedne godine prije i perioda od jedne godine poslije upotrebe vareniklina.

Također, u studiji je dokazana povezanost upotrebe vareniklina s razvojem psihijatrijskih komplikacija, no ti su rezultati jedva zadovoljavali signifikantne kriterije.

Istraživači navode kako su ovim istraživanjem i dokazanom povezanosti vareniklina i povećanog kardiovaskularnog rizika željeli naglasiti važnost liječničke procjene u propisivanju vareniklina. Naročito s obzirom da se samim propisivanjem vareniklina s namjerom prestanka pušenja upravo nastoji indirektno smanjiti rizik kardiovaskularnog obolijevanja.