x
x

Zašto ograničiti uporabu duhanskih proizvoda?

  22.04.2013.

Znanstveni dokazi čvrsto pokazuju da nema sigurne razine izloženosti duhanskom dimu. Neosporno je da je jedini djelotvoran način zaštite populacije od štetnih učinaka SHS-a 100%-tno okruženje bez duhanskog dima (»smoke-free«).

Zašto ograničiti uporabu duhanskih proizvoda?

Dokazi provedenih zakonskih regulativa država i regija koje su već uvele »smoke-free« politiku pokazuju ne samo da su provedivi već i dobro prihvaćeni. Imaju samo pozitivan učinak na sve sektore, a pogotovo u zdravstvenom pogledu - trenutačna redukcija srčanih udara i respiratornih tegoba.

U skladu s pozitivnim iskustvima i znanstveno potkrijepljenim dokazima, World Health Organisation daje preporuke za implementaciju zemljama potpisnicama Konvencije o kontroli duhana kako bi zaštitile zdravlje svojih građana i radnika. Hrvatska ima suvremeni Zakon u skladu s preporukama WHO-a, ali je nužno poraditi na pozitivnoj klimi bez duhanskog dima i suradnji građana u zaštiti i unapređenju vlastitog zdravlja.

U cilju postizanja dugoročnih rezultata u skladu sa »smoke-free« politikom, intervencije moraju biti komprehenzivne i kontinuirano ugrađene u sustav.

Ivana Ceronja