x
x

Komunikacijske vještine liječnika doista utječu na zdravlje pacijenata

  Klara Čičić, dr. med.

  12.06.2014.

Kvalitetan odnos s liječnikom može biti jednako utjecajan na zdravlje srca kao i lijekovi, nađeno je u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

Komunikacijske vještine liječnika doista utječu na zdravlje pacijenata
Osnovne vještine poput održavanja kontakta očima i slušanja bez prekidanja tj. upadica pokazale su se vrlo važnima.

Izgleda da maniri liječnika imaju pozitivan utjecaj na bolesnikovo zdravlje, a ovo istraživanje to objektivno dokazuje. Analizom 13 kliničkih studija iz cijeloga svijeta nađeno je kako pacijenti čiji su liječnici bili na usavršavanju svojih komunikacijskih vještina snažnije ustraju u skidanju suvišnih kilograma,  snižavanju krvnog tlaka te prijavljuju manje boli.

Snaga studije leži u tome što su mjereni parametri poput promjena u krvnom tlaku ili tjelesnoj masi objektivni, a ne subjektivni poput primjerice zadovoljstva pacijenata.

U usporedbi s lijekovima, učinak kvalitetnog odnosa sličan je onome niskih doza acetilsalicilne kiseline ili statina za prevenciju srčanog udara. Osnovne vještine poput održavanja kontakta očima i slušanja bez prekidanja tj. upadica pokazale su se vrlo važnima.

Komunikacija je temeljna i univerzalna ljudska aktivnost. Razni oblici neverbalne komunikacije često su izvan naše svjesne kontrole te mogu znatno utjecati na našu vjerodostojnost. Neki su medicinski fakulteti u Hrvatskoj odnedavno integrirali predmet Komunikacijske vještine u studij medicine. To bi trebalo pomoći izgradnji boljih odnosa liječnik-bolesnik u budućnosti jer komunikacija je jedan od najvažnijih alata kojim liječnici mogu utjecati na uspjeh svog rada.

VEZANI SADRŽAJ > <