x
x

Grupna analiza u vrijeme pandemije bolesti COVID-19

  03.09.2020.

Psihološke posljedice pandemije manifestiraju se anksioznošću, depresijom, PTSD-om, konfuzijom, bijesom, neizvjesnošću i promjenama u ponašanju. Stoga se nameće potreba za nastavkom terapijskog rada u grupi, a virtualni prostor pruža mogućnosti terapijske komunikacije u uvjetima socijalnog distanciranja.

Grupna analiza u vrijeme pandemije bolesti COVID-19
Nastavak grupne analize uz primjenu digitalnih tehnologija može omogućiti članovima olakšanje u prilagodbi na uvjete socijalne distance

Cilj je rada prikazati specifičnosti grupne analize tijekom pandemije primjenjujući digitalne tehnologije (WatsApp, Zoom platforma). Na početku pandemije WatsApp grupa omogućila je članovima permanentni kontakt i potporu u trenutku kad je nastavak rada grupe bio neizvjestan. Početkom vođenja grupe na Zoom platformi bliskost među članovima grupe i grupna kohezija ne gube se, prorađuju se sadržaji povezani s aktualnom kriznom situacijom, progovara o tjeskobi i strahu od bolesti, o tjeskobi zbog socijalne izolacije i gubitka uobičajenih aktivnosti. Aktualni problemi pobuđuju prisjećanja na prethodne krizne situacije. Upravo nastavak grupne analize uz primjenu digitalnih tehnologija može omogućiti članovima olakšanje u prilagodbi na uvjete socijalne distance. Potrebna su daljnja istraživanje dinamike i osobitosti grupne analize u virtualnom prostoru.

Dolores Britvić