x
x

Komuniciramo li s terminalnim bolesnicima o osnovnim ciljevima liječenja?

  02.12.2022.

Postoje značajni dokazi koji potvrđuju da razgovori o osnovnim ciljevima liječenja s teškim terminalnim bolesnicima mogu poboljšati niz zdravstvenih ishoda. Međutim, samo su kod 3% umrlih bolesnika nakon teške bolesti utvrđeni dokumentirani osnovni ciljevi liječenja u elektroničkom zdravstvenom kartonu (EHR).

Komuniciramo li s terminalnim bolesnicima o osnovnim ciljevima liječenja?

Duke Health je 2020. pokrenuo inicijativu za povećanje broja teško bolesnih pacijenata s dokumentiranim ciljevima osnovnog liječenja i to komunikacijom u posljednjih 6 mjeseci života. Taj je napor uključivao stvaranje predložaka za razgovore o osnovnim ciljevima liječenja, edukaciju kliničara, podsjetnike u elektroničkom zdravstvenom kartonu koji podsjećaju kliničare na te razgovore i nadzorne ploče za praćenje rezultata.

Do svibnja 2022. polovica pacijenata Duke Healtha s teškom bolešću koji su umrli imala je dokumentirani razgovor o osnovnim ciljevima liječenja u posljednjih 6 mjeseci života. Nekoliko kliničkih odjela postiglo je više stope dokumentranih osnovih ciljeva liječenja (npr. palijativna skrb, 85%; interna medicina, 56%). Napredak je bio sporiji za druge specijalnosti, uključujući kardiologiju (36%), onkološku kirurgiju (45%) i neurologiju (29%).

NEJM Catalyst Innovations in Care Delivery 2022; 12
DOI:https://doi.org/10.1056/CAT.22.0271