x
x

Pacijenti se žale na liste čekanja i komunikaciju

  24.02.2013.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je anonimnu anketu kojom želi doznati kakva su iskustva pacijenata koji se liječe u bolnicama. Informativni letak s upitnikom o zadovoljstvu pacijenata izradili su Ministarstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Koalicija udruga u zdravstvu, a anketno pitanje glasi "Biste li članovima svoje obitelji ili prijateljima preporučili bolnicu/odjel na kojem ste se liječili u slučaju da je njima potrebno isto liječenje".

 Pacijenti se žale na liste čekanja i komunikaciju
Ministarstvo zdravlja tiskalo je 350 tisuća letaka s upitnikom o zadovoljstvu pacijenata koji će omogućiti uočavanje problema i rangiranje odjela.

Na osnovu odgovora dobit ćemo jasne parametre gdje treba intervenirati", pojasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić dodajući da će rezultati ankete služiti i bolničkim upravama za analiziranje rada odjela u njihovim ustanovama, ali i za usporedbu s drugim bolnicama. Letak će se tiskati u 350.000 primjeraka i distribuirati u sve bolnice, a povratne će se informacije obrađivati na mjesečnoj razini. Anketa će poslužiti i za rangiranje bolničkih odjela.Mensura Dražić iz Koalicije udruga u zdravstvu podsjetila je da je Zakon o zaštiti prava pacijenata donesen još prije desetak godina, ali i da pacijenti, na žalost, još uvijek nisu svjesni kako ta prava koristiti.I dok Ministarstvo provodi anketu, razmišljanja pacijenata o sustavu dobiveni su i analizom koju je proveo HZZO temeljem upita na Bijeli telefon. Prema izvješću HZZO-a, od 21. lipnja 2012. godine (kada je HZZO preuzeo Bijeli telefon ) do 28. siječnja 2013. zaprimljeno je ukupno 5605 poziva. Oko 17 posto poziva odnosilo se na žalbe pacijenata na djelatnike u bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Većina tih poziva odnosila se na kontakte odnosno pacijenti smatraju da razina komunikacije nije na razini zvanja koje je stekao određeni zdravstveni djelatnik, ali i na nedostupnost informacija preko telefona, gdje se uglavnom nitko ne javlja na javno objavljene brojeve, ili se pak po nekoliko puta pacijenta preusmjerava s broja na broj dok na kraju ne odustane. Isto tako, građani se žale da im zdravstveni djelatnici nisu dali cjelovitu informaciju, ili pak nikakvu, a pozivatelji smatraju da su je trebali dobiti. Dio poziva odnosio se na i prijave da zdravstveni djelatnici komuniciraju neadekvatnim tonom i s nerazumijevanjem za njihov problem.Sedam posto poziva vezano je uz e-liste čekanja i e-naručivanje odnosno pritužbe na duga čekanja. No, u HZZO-u kažu da su projekti u fazi uvođenja te svi postupci još uvijek nisu uvršteni. HZZO trenutno samo uspoređuje dobiveni termin koji dojavi pozivatelj s e-listom čekanja i ukoliko su evidentne razlike upozoravaju se odgovorne osobe u bolnicama na uočene propuste. Ukoliko se termini ne razlikuju, ili postupak još nije uvršten na e-listu, jedino što HZZO može jest pokušati umiriti stranku i izraziti nadu da će se liste skraćivati, navodi su u izvješću HZZO-a.


www.poslovni.hr

VEZANI SADRŽAJ > <