x
x

Tjelovježba nakon moždanog udara

  25.11.2013.

Dobra tjelesna kondicija važna je za obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje i penjanje uz stepenice. Međutim, tjelesna je kondicija često oslabljena nakon moždanog udara i može bolesnicima ograničiti obavljanje svakodnevnih funkcija te pogoršati njihovu invalidnost. Stoga se preporučuje tjelovježba nakon moždanog udara.

Tjelovježba nakon moždanog udara

Cochrane sustavni pregled pronašao je 45 kliničkih istraživanja, s ukupno 2188 ispitanika, u kojima je istražen učinak različitih oblika tjelovježbe nakon moždanog udara.
Istraživanja o tjelovježbi može biti vrlo teško provesti. Većinu pronađenih istraživanja odlikuje malen broj ispitanika i umjerena kvaliteta. Međutim, uočeni su određeni konzistentni rezultati. Utvrđeno je da određeni oblici tjelovježbe, osobito oni koji uključuju hodanje, mogu povoljno djelovati na mogućnost dodatnog vježbanja, hodanje i ravnotežu nakon moždanog udara. Međutim, nije nađeno dovoljno informacija da bi se mogli donijeti zaključci o učinku tjelovježbe na kvalitetu života i raspoloženje bolesnika.
Nisu nađeni dokazi da različiti oblici tjelovježbe uzrokuju ozljede ili druge zdravstvene probleme te se tjelovježba nakon moždanog udara doima kao sigurna intervencija.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusPLIVIT D 2000Maxirino
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: