x
x

Tjelovježba nakon moždanog udara

  25.11.2013.

Dobra tjelesna kondicija važna je za obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje i penjanje uz stepenice. Međutim, tjelesna je kondicija često oslabljena nakon moždanog udara i može bolesnicima ograničiti obavljanje svakodnevnih funkcija te pogoršati njihovu invalidnost. Stoga se preporučuje tjelovježba nakon moždanog udara.

Tjelovježba nakon moždanog udara

Cochrane sustavni pregled pronašao je 45 kliničkih istraživanja, s ukupno 2188 ispitanika, u kojima je istražen učinak različitih oblika tjelovježbe nakon moždanog udara.
Istraživanja o tjelovježbi može biti vrlo teško provesti. Većinu pronađenih istraživanja odlikuje malen broj ispitanika i umjerena kvaliteta. Međutim, uočeni su određeni konzistentni rezultati. Utvrđeno je da određeni oblici tjelovježbe, osobito oni koji uključuju hodanje, mogu povoljno djelovati na mogućnost dodatnog vježbanja, hodanje i ravnotežu nakon moždanog udara. Međutim, nije nađeno dovoljno informacija da bi se mogli donijeti zaključci o učinku tjelovježbe na kvalitetu života i raspoloženje bolesnika.
Nisu nađeni dokazi da različiti oblici tjelovježbe uzrokuju ozljede ili druge zdravstvene probleme te se tjelovježba nakon moždanog udara doima kao sigurna intervencija.

VEZANI SADRŽAJ > <