x
x

Mediteranska dijeta smanjuje rizik od moždanog udara

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  26.03.2015.

Poznate su koristi i blagotvorni učinci mediteranske dijete na zdravlje. Prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima te niskim udjelom životinjskih masnoća, mliječnih proizvoda i slatkiša, može smanjiti rizik od moždanog udara i do 18 %, navodi se u opservacijskoj studiji provedenoj na 104. 268 nastavnica u Kaliforniji (Californian Teachers Study).

Mediteranska dijeta smanjuje rizik od moždanog udara

Nastavnice, prosječne životne dobi oko 52 godine, ispunile su 1995. godine upitnik o svojim prehrambenim navikama. Na osnovu dobivenih podataka, znanstvenici su razvili bodovni sustav i podijelili sudionice u pet grupa ovisno o zastupljenosti namirnica mediteranske dijete u njihovoj prehrani.

Tijekom praćenja, u periodu od 1996. do 2011. godine, u ovoj populaciji zabilježeno je ukupno 3165 moždanih udara (2270 ishemijskih i 895 hemoragijskih).

Istraživači su uskladili rizike od moždanog udara između grupa po sljedećim kategorijama rizika: socioekonomski čimbenici, tjelesna aktivnost, menopauza, uporaba oralne kontracepcije te bolesti kao što su dijabetes, hiperkolesterolemija i hipertenzija.

Znatno niži broj ishemijskih moždanih udara zabilježen je u skupini čija je prehrana bila sukladna pravilima mediteranske dijete, čak i u slučaju postojanja ostalih kategorija rizika.

VEZANI SADRŽAJ > <