x
x

Kako zadržati motivaciju za tjelovježbom i zdravim navikama?

  12.01.2018.

Više od stotinu građana imalo je jučer priliku u hotelu Westin naučiti kroz Mentalni trening kako zadržati motivaciju za tjelovježbom i zdravim navikama, čime je i službeno otvorena 6. sezona sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska, kojoj je i ove godine partner Hrvatska liječnička komora.

Kako zadržati motivaciju za tjelovježbom i zdravim navikama?
Prema statistikama EU više od 90 posto djece u Hrvatskoj nije uopće aktivno.

Voditelji Mentalnog treninga Anna Kozmuth i Igor Čerenšek polaznicima su objasnili kako izgleda proces pokretanja osobne promjene i kroz koje faze ljudi uobičajeno prolaze, kako sami mogu napraviti bržu tranziciju iz jedne faze u iduću, te kako da ne posustanu i izgube motivaciju kad postane posebno teško.

Predavanje je održala i predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost HLK-a dr. Iva Pejnović Franelić, koja je poručila kako ulagati u svoje mentalno zdravlje znači dobro razumjeti značenje mentalnog zdravlja, imati informacije i biti motiviran na ulaganje u isto, kao i u osobni razvoj, te ukoliko je potrebno potražiti stručnu pomoć jer dobro mentalno zdravlje više je od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća. 

„Prema stručnjacima Prochaska, DiClemente i njihovim kolegama te transteoretskom modelu postoji nekoliko faza promjene ponašanja, možemo ga zamisliti poput kruga. Naš bi cilj trebao biti ostvariv, prilagođen aktualnoj životnoj situaciji, ne„prevelik“, a do njega možemo stići i malim koracima. Svaki slijedeći prolazak kruga povećava izglede za uspjehom. Miller i Rollnick govore na osnovi empirijskih istraživanja kako pušači npr. krug prolaze 3-7 puta dok ne postignu stalnu promjenu. To je važno zapamtiti kako se ne bi obeshrabrili.“, kazala je Franelić.

Uputila je i poruku svima nama odraslima da nastojimo biti podrška najmlađima koji su u razdoblju usvajanja životnih navika, da im to svakodnevno pokazujemo dobrim osobnim primjerom, i da im pomognemo sutra postati sretni, ispunjeni, a svakako i tjelesno aktivni ljudi.

Isto misli i dr. Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović,  pokroviteljice ovog projekta, koji je rekao kako prema statistikama EU više od 90 posto djece u Hrvatskoj nije uopće aktivno, te poručio svim majkama i očevima da aktiviraju svoju djecu, i da im daju maksimalnu podršku u tjelesnoj aktivnosti.

U sklopu programa, a s ciljem osvještavanja građana o važnosti ulaganja u zdravlje te dobrobiti tjelesne aktivnosti, Komora je na svojim edukativnim štandovima zainteresiranima mjerila indeks tjelesne težine, davala besplatne savjete i odgovarala na pitanja o zdravoj prehrani, navikama i tjelovježbi.  

Finale 6. sezone Aktivne Hrvatske planiran je u rujnu na splitskim Prokurativama, a posljednji trening u 2018. bit će u listopadu u buđenje zore na platou Gradec, u Zagrebu. 

Izvor: Hrvatska liječnička komora, www.hlk.hr