x
x

Tjelovježbom možemo odgoditi smanjenje kognitivnih funkcija za 10 godina

  Klara Čičić, dr. med.

  05.04.2016.

Nova američka studija Northern Manhattan Study pokazala je da fizička aktivnost značajno usporava smanjenje kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi, a objavljena je u časopisu Neurology.

Tjelovježbom možemo odgoditi smanjenje kognitivnih funkcija za 10 godina
Umjerena tjelovježba može očuvati kognitivne sposobnosti, jeftina je i dostupna metoda, ima ostale blagotvorne učinke na cjelokupni organizam te se stoga svakako preporuča starijim osobama.

Osobe koje su u srednjim šezdesetim godinama bile manje fizički aktivne, imale su izraženije smanjenje kognitivnih sposobnosti u godinama koje slijede u usporedbi s osobama koje su vježbale umjereno do intenzivno (trčanje, plivanje). Ova razlika u kognitivnim funkcijama bila jednaka kao razlika od deset godina života.

Potpuni nedostatak fizičke aktivnosti ili vrlo malo fizičke aktivnosti bilo je povezano s lošijim izvršavanjem zadataka i slabijom semantičkom memorijom.

Inicijalno su kognitivne funkcije ispitane pomoću standardiziranih neuropsiholoških testova u 1228 osoba, a nakon 5 godina u 876 osoba, a sudionicima istraživanja učinjena je i magnetska rezonanca mozga. Podaci o fizičkoj aktivnosti dobiveni su iz medicinske dokumentacije.

Ovi rezultati pokazuju da umjerena tjelovježba može očuvati kognitivne sposobnosti, jeftina je i dostupna metoda, ima ostale blagotvorne učinke na cjelokupni organizam te se stoga svakako preporuča starijim osobama. 

VEZANI SADRŽAJ > <