x
x

Liječenje moždanog udara omega-3 masnim kiselinama dobivenim iz mora

  29.11.2022.

Moždani udar je teška bolest koja može dovesti do invaliditeta i zahtjeva dugotrajnu prilagođenu njegu. Trenutne terapijske mogućnosti takvih pacijenata ograničene su. Omega-3 masne kiseline (eikosapentaenoična (EPA) i dokosaheksaenoična (DHA) kiselina), koje su prisutne u masnoj ribi, imaju važne funkcije u mozgu. U istraživanjima na životinjama utvrđeno je da omega-3 masne kiseline štite stanice mozga nakon moždanog udara, pogotovo ako se daju vrlo rano. Učinci EPA i DHA za liječenje moždanog udara u ljudi nisu jasni.

Liječenje moždanog udara omega-3 masnim kiselinama dobivenim iz mora

Autori sustavnog pregleda pronašli su 30 ispitivanja koja su uključivala sudionike s moždanim udarom ili TIA-om i pronašli su važne informacije u 9 ispitivanja (koja su obuhvaćala 3,339 ispitanika). U tri istraživanja praćenje je trajalo kratko (do 3 mjeseca), dok je šest istraživanja bilo duljeg vremena praćenja. Tri su istraživanja uspoređivala omega-3 masne kiseline dobivene iz mora s uobičajenom skrbi, dok su ostala istraživanja koristila placebo. Niti jedno istraživanje nije procjenjivalo sve ishode.

Učinci omega-3 masnih kiselina na oporavak od moždanog udara nisu jasni. Samo su dva istraživanja izvijestila o tome, po jedno iz svake skupine praćenja, bez jasno utvrđenih razlika. Jedno je istraživanje kraćeg vremena praćenja izvijestilo o slabijem popravku raspoloženja kod pacijenata koji su bili liječeni omega-3 masnim kiselinama, ali ti su dokazi bili niske razine pouzdanosti. Učinci omega-3 masnih kiselina dobivenih iz mora na smrtnost zbog bolesti krvnih žila, ponavljanje moždanog udara, nuspojave i kvalitetu života nakon moždanog udara ili TIA-e nisu jasni ni u duljem ni u kraćem praćenju, zbog malog broja istraživanja.

Pouzdanost dokaza bila je vrlo niska ili niska. Istraživanja duljeg vremena praćenja nisu izvijestila o učestalosti drugih oblika moždanog udara ili kvaliteti života.

Ovo je obnovljena inačica sustavnog pregleda koji je proveden 2019. godine. Dokazi su osvježeni do 31. svibnja 2021. godine.

Izvor: Cochrane