x
x

Virtualna stvarnost za rehabilitaciju kod moždanog udara

  22.07.2018.

Cochrane sustavni pregled analizirao je učinke virtualne stvarnosti na funkciju ruku (i druge rezultate kao što su brzina hodanja i neovisnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti) nakon moždanog udara u usporedbi s drugim postupcima ili nikakvim postupcima.

Virtualna stvarnost za rehabilitaciju kod moždanog udara

Dosadašnje spoznaje: Mnoge osobe nakon moždanog udara imaju problema s kretanjem, razmišljanjem i osjetilima. To često uzrokuje niz problema u svakodnevnom životu kao što su pisanje, hodanje i vožnja. Virtualna stvarnost i interaktivne video igre nove su vrste terapija koje se nude osobama nakon doživljenog moždanog udara. Takve terapije podrazumijevaju korištenje računalnih programa koji su osmišljeni na način da simuliraju predmete i događaje iz stvarnog života. Virtualna stvarnost i interaktivne video igre mogu imati neke prednosti u odnosu na tradicionalne terapijske pristupe jer mogu bolesnicima dati priliku da vježbaju svakodnevne aktivnosti koje se ne vježbaju ili se ne mogu vježbati u okviru bolnice. Nadalje, osobine programa virtualne stvarnosti mogu biti takve da potiču pacijente da provedu više vremena u terapiji; na primjer, takve aktivnosti mogu djelovati više motivirajuće.

Obilježja uključenih istraživanja 
Autori ovog Cochrane sustavnog pregleda literature pronašli su 72 studije koje su proučavale virtualnu terapiju kao rehabilitaciju u ispitanika nakon moždanog udara. U tim istraživanjima sudjelovalo je ukupno 2470 ispitanika. Ispitan je niz različitih programa virtualne stvarnosti. Vežini je cilj bio poboljšati funkciju ruku ili mogućnost hodanja. Dokazi se odnose na studije objavljene do travnja 2017.

Ključni rezultati 
U 22 studije istraživači su ispitali mogu i programi virtualne stvarnosti u usporedbi sa standardnom terapijom omogućiti bolju uporabu ruke. Rezultati pokazuju da uporaba virtualne stvarnosti ne popravlja funkciju ruku (dokazi niske kvalitete). Kad su istraživači ispitali virtualnu stvarnost u kombinaciji s uobičajenom skrbi ili rehabilitacijom kako bi se produljilo vrijeme ostanka pacijenta u terapiji, zabilježena su poboljšanja u funkciji ruku (dokazi niske kvalitete). U šest istraživanja su znanstvenici ispitali učinak virtualne stvarnosti u usporedbi sa standardnom terapijom na brzinu hoda. Nije bilo dokaza da je virtualna stvanost bolja u tom slučaju (dokazi niske kvalitete). Deset istraživanja je pokazalo određene dokaze da programi virtualne stvarnosti mogu biti nešto bolji u omogućavanju bolje provedbe svakodnevnih aktivnosti kao što su tuširanje i odijevanje (dokazi umjerene kvalitete). Međutim, pozitivni učinci su bili zabilježeni pri kraju terapije i nije jasno jesu li ti učinci dugoročni. Rezultate ovog sustavnog pregleda treba oprezno protumačiti jer je iako postoji velik broj istraživanja na ovu temu, ta su istraživanja općenito bila malena i nisu bila visoke kvalitete. Mali broj ispitanika koji su koristili programe virtualne stvarnosti opisao je bol, glavobolju ili vrtoglavicu. Nisu zabilježeni ozbiljni štetni učinci.

Kvaliteta dokaza 
Kvaliteta dokaza načelno je bila niske ili umjerene kvalitte. Kvaliteta dokaza za svaki ishod bila je ograničena zbog malog broja ispitanika, nedosljednih rezultata među studijama i lošeg opisivanja metoda istraživanja.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr

VEZANI SADRŽAJ > <