x
x

Rutinska primjena kisika kod moždanog udara – da ili ne?

  Klara Čičić, dr. med.

  15.05.2014.

Velika britanska studija dala je konačan odgovor na pitanje rutinske primjene kisika kod moždanog udara – od te intervencije nema koristi.

Rutinska primjena kisika kod moždanog udara – da ili ne?
Nema smisla davati kisik svim pacijentima s moždanim udarom pod predpostavkom da su u hipoksiji, već je bolje izmjeriti saturaciju kisika u krvi te ih sukladno razini liječiti.

Rutinsko davanje niskih doza kisika kroz 72h svim pacijentima s akutnim moždanim udarom ne poboljšava ishod, objavljeno je u studiji „The Stroke Oxygen Supplementation“ predstavljenoj na 13. Europskoj konferenciji o moždanom udaru u Francuskoj.  

Autori smatraju da, s obzirom na rezultate studije, nema smisla davati kisik svim pacijentima s moždanim udarom pod predpostavkom da su u hipoksiji, već je bolje izmjeriti saturaciju kisika u krvi te ih sukladno razini liječiti. 

S obzirom da saturacija kisikom ima tendenciju padati preko noći, autori su provjerili ima li koristi od primjene kisika u noćnom razdoblju kod akutnog moždanog udara. Rezultati su pokazali da u preživljenju – nema razlike.

U studiji je sudjelovalo 8 000 pacijenata s akutnim moždanim udarom podijeljenih u 3 skupine: oni na kontinuiranom kisiku kroz 72h, kisik samo tijekom noći i bez rutinske primjene kisika. Saturacija kisikom mjerena je najmanje svakih 6h.

Klinička praksa vrlo je raznolika kada se radi o ovome pitanju i smjernice se često mijenjaju stoga je ova studija od velike važnosti.

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga što se manifestira oštećenjem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Moždani udar je prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.