x
x

Statini poboljšavaju ishod liječenja bolesnika s moždanim udarom

  25.05.2012.

Bolesnici koji uzimaju statine prije i za vrijeme hospitalizacije zbog moždanog udara brže završavaju bolničko liječenje, zaključak je članka obavljenog u časopisu Neurology.

Statini poboljšavaju ishod liječenja bolesnika s moždanim udarom

Kliničari su istraživali ishod liječenja moždanog udara u gotovo 13000 bolesnika starijih od 50 godina koji su hospitalizirani s dijagnozom ishemijskog moždanog udara u posljednjih 7 godina. Utvrdili su da bolesnici koji su prije prijema u bolnicu zbog moždanog udara uzimali statine, značajno brže odlaze iz bolnice u odnosu na one koji nisu uzimali statine (55% u odnosu na 50%). U skupini bolesnika koja je uzimala statine značajno je manja smrtnost zbog moždanog udara u odnosu na skupinu koja nije uzimala statine (8% u odnosu na 9%). Bolesnici koji su uzimali statin prije hospitalizacije i za vrijeme hospitalizacije zbog ishemijskog moždanog udara još su brže otpušteni iz bolnice.

Bolesnici kojima je statin ukinut za vrijeme hospitalizacije duže su ostajali u bolnici u odnosu na bolesnike koji su kontinuirano uzimali statine, prije i za vrijeme boravka u bolnici.

Autori su zaključili da je ovo dodatna potvrda kliničke prakse da bolesnike s ishemijskim moždanim udarom treba liječiti statinima za vrijeme hospitalizacije zbog moždanog udara.

VEZANI SADRŽAJ > <