x
x

EMA: nema znanstvenih dokaza pogoršanja bolesti COVID-19 i uporabe ibuprofena

  19.03.2020.

Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata je s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti a koje propituju može li primjena nesteroidnih protutupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj bolesti COVID-19.

EMA: nema znanstvenih dokaza pogoršanja bolesti COVID-19 i uporabe ibuprofena

EMA: Trenutačno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje bolesti COVID-19

U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće razdoblje.

Trenutačno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje bolesti COVID-19. EMA pomno prati daljnji razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke o ovom pitanju.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i započelo je u svibnju 2019. godine ocjenu podataka o nesteroidnim protuupalnim lijekovima ibuprofenu i ketoprofenu slijedom ankete koju je provela Francuska agencija za lijekove (ANSM). Navedena anketa sugerira kako primjena ovih lijekova dovodi do pogoršanja vodenih kozica i nekih bakterijskih infekcija. Informacije o lijeku (sažetak opisa svojstava lijeka i uputa o lijeku) velikog broja ovih lijekova otprije sadrže upozorenje kako njihov protuupalni učinak može prekriti simptome pogoršanja infekcija. PRAC analizira dostupne podatke kako bi utvrdio jesu li potrebne dodatne mjere.

Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s COVID-19, pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protutupalne lijekove. U informacijama o lijeku navedeni su podaci o djelotvornosti primjene određenog lijeka i mogućim nuspojavama, koji se trebaju uzeti u obzir zajedno s nacionalnim smjernicama za liječenje, koje većinom preporučuju paracetamol kao prvu terapijsku opciju kod boli ili povišene tjelesne temperature.

U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće razdoblje.

Temeljem svega navedenog, trenutačno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen prekinu svoje liječenje, što je posebice važno za bolesnike koji primjenjuju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove u liječenju kroničnih bolesti. Pacijenti koji imaju pitanja u vezi primjene lijeka trebaju se obratiti svom liječniku ili ljekarniku.

Nastavno na ocjenu ibuprofena i ketoprofena koju trenutačno provodi PRAC, EMA ističe potrebu za pravodobnim provođenjem epidemioloških studija kako bi se omogućili adekvatni dokazi o mogućem utjecaju nesteroidnih protuupalnih lijekova na prognozu bolesti za COVID-19. EMA obavještava dionike da će aktivno podržati takve studije, koje bi mogle biti korisne za buduće preporuke o liječenju.

EMA će pružiti dodatne informacije po potrebi te po završetku ocjene PRAC-a.

Više o lijeku

Ibuprofen je odobren nacionalnim postupkom kao lijek za liječenje boli u većini država članica Europske unije te kao lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) u nekim državama. Izdaje se bez recepta ili na recept. Ibuprofen namijenjen za primjenu kroz usta u jačinama od 100 mg, 200 mg i 400 mg, kao i oralna suspenzija (bezreceptni oblik ili izdavanje na recept), koriste se u odraslih i djece od 3 mjeseca starosti za kratkotrajno liječenje povišene tjelesne temperature i/ili boli, poput glavobolje, prehlade, zubobolje i menstrualne boli. Ibuprofen se također koristi za liječenje artritisa i reumatskih stanja. Ketoprofen je sličan lijek koji se koristi za različita upalna i bolna stanja te je u nekim državama dostupan i bez recepta.

Dodatno, ibuprofen je pod zaštićenim nazivom Pedea odobren centraliziranim postupkom za liječenje hemodinamski značajnog otvorenog arterijskog duktusa u nedonoščadi.

Više o postupku

PRAC provodi ocjenu ibuprofena i ketoprofena u sklopu procjene sigurnosnog signala. Sigurnosni signal predstavlja novu informaciju o sigurnosti primjene lijeka koji zahtijeva daljnju analizu i koji sam po sebi ne predstavlja dokaz povezanosti primjene lijeka i nuspojave.

Izvor: HALMED

VEZANI SADRŽAJ > <