x
x

HLK svim članovima dodijelila 10 bodova

  23.10.2020.

Povjerenstvo HLK-a za trajnu medicinsku izobrazbu liječnika svim članovima Hrvatske liječničke komore dodijelilo je 10 bodova u postupku trajne medicinske izobrazbe, i to s osnova stručnog usavršavanja stjecanjem novih znanja o virusu SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 kroz vidove edukacije koji nisu predviđeni Pravilnikom o trajnoj medicinskoj izobrazbi liječnika. Ovih 10 bodova već je upisano i pridodano postojećem broju bodova svakog člana HLK-a.

HLK svim članovima dodijelila 10 bodova

Naime, zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera koje su donesene nakon globalnog proglašenja pandemije bolesti COVID-19, u Hrvatskoj i svijetu u 2020. godini organizatori su bili primorani otkazati ili odgoditi planirane stručne skupove, tečajeve, kongrese i simpozije, što je članovima HLK znatno otežalo mogućnost stručnog usavršavanja kroz Pravilnikom HLK-a predviđene oblike trajne medicinske izobrazbe.

Istovremeno, u ovim izvanrednim okolnostima koje je prouzročila pandemija bolesti COVID-19, liječnici kao nositelji zdravstvene djelatnosti našli su se na prvoj crti obrane protiv uzročnika ove bolesti, virusa SARS-CoV-2.

Stoga, kako bi mogli spriječiti širenje novootkrivenog virusa među populacijom te pružati adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijentima, od početka proglašenja epidemije bilo je presudno da liječnici svakodnevno kontinuirano prate, proučavaju i usvajaju nove spoznaje o ovom virusu, o protokolima postupanja kod COVID-19 suspektnih odnosno zaraženih pacijenata, ispravnog korištenja zaštitne opreme, te mjerama i pravilima postupanja unutar i izvan zdravstvenih ustanova.

Zbog zabrane održavanja svih javnih događaja, što je uključivalo i stručne odnosno znanstvene skupove, liječnici su se o svemu navedenome u značajnoj mjeri educirali kroz kontinuirano praćenje stručne i znanstvene literature, putem edukativnih sadržaja iz videoedukacija te kroz brojne ad hoc edukacije i vježbe u zdravstvenim ustanovama.

Budući da navedeni vidovi edukacije o virusu SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 koji su liječnicima bili jedino dostupni tijekom epidemije nisu predviđeni Pravilnikom o trajnoj medicinskoj izobrazbi liječnika, isti nisu mogli biti prijavljivani Komori sukladno odredbama Pravilnika.

Stoga, uzimajući u obzir sve navedene izvanredne okolnosti, Povjerenstvo HLK-a za trajnu medicinsku izobrazbu liječnika sukladno Pravilniku dodijelilo je svim članovima HLK maksimalnih 10 bodova s osnova stručnog usavršavanja stjecanjem novih znanja o virusu SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 kroz vidove edukacije koji nisu predviđeni Pravilnikom o trajnoj medicinskoj izobrazbi liječnika.

Izvor: Hrvatska liječnička komora