x
x

Mučnina i povraćanje u ranoj trudnoći: nema dokaza o učinkovitom postupku

  05.04.2014.

Pretraživanjem medicinske literature autori su pronašli 37 randomiziranih kontroliranih studija u koje je bilo uključeno 5049 žena u ranoj trudnoći. Te su studije istražile učinkovitost brojnih postupaka, uključujući akupresuru akupunkturnih točaka na zapešću, akustimulaciju, akupunkturu, đumbir, kamilicu, vitamin B6, ulje od limuna, ulje od mente i nekolicina lijekova koji se koriste za ublažavanje mučnine ili povraćanja.

Mučnina i povraćanje u ranoj trudnoći: nema dokaza o učinkovitom postupku
Istraživanja su provedena na manjkav način, što znači da je u njima bio visok rizik od pristranosti i stoga je teško donijeti čvrste zaključke.

Mučnina i povraćanje često se javljaju u ranoj trudnoći i mogu biti vrlo neugodni. Za „jutarnju mučninu“ nude se brojne terapije, uključujući lijekove, komplementarne i alternativne terapije. Postoji bojazan da bi uzimanje lijekova moglo negativno utjecati na razvoj ploda i zato je napravljen ovaj Cochrane sustavni pregled kako bi se utvrdilo da li je neka od tih terapija učinkovita i sigurna.
Rezultati sustavnog pregleda literature pokazuju da nema visoko-kvalitetnih dokaza za učinkovitost nekog od brojnih postupaka koji se preporučuju za mučninu i povraćanje u ranoj trudnoći. Pretraživanjem medicinske literature autori su pronašli 37 randomiziranih kontroliranih studija u koje je bilo uključeno 5049 žena u ranoj trudnoći. Te su studije istražile učinkovitost brojnih postupaka, uključujući akupresuru akupunkturnih točaka na zapešću, akustimulaciju, akupunkturu, đumbir, kamilicu, vitamin B6, ulje od limuna, ulje od mente i nekolicina lijekova koji se koriste za ublažavanje mučnine ili povraćanja. Nekoliko studija pokazalo je određeni blagotvorni učinak za ublažavanje mučnine i povraćanja u ranoj trudnoći, ali općenito, rezultati istraživanja bili su nedosljedni i ograničeni. Istraživanja su provedena na manjkav način, što znači da je u njima bio visok rizik od pristranosti i stoga je teško donijeti čvrste zaključke. Većina studija koristila je različite načine mjerenja simptoma mučnine i povraćanja pa se stoga podatci iz pronađenih studija ne mogu zajedno analizirati. Vrlo malo studija analiziralo je utjecaj promatranih intervencija na zdravlje majke i djeteta, odnosno potencijalne štetne učinke tih postupaka, i vrlo malo informacija je pronađeno o učinkovitosti istraženih terapija za poboljšanje kvalitete života u ranoj trudnoći.

VEZANI SADRŽAJ > <