x
x

Niske doze acetilsalicilne kiseline mogu povećati mogućnost začeća

  Jacinta Vuković, dr. med.

  25.03.2015.

Niske doze acetilsalicilne kiseline mogu imati pozitivan utjecaja na plodnost objavljeno je u mrežnom izdanju časopisa Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Niske doze acetilsalicilne kiseline mogu povećati mogućnost začeća

Općenito, jedna od deset trudnoća završi neželjenim gubitkom ploda.

Budući da je acetilsalicilna kiselina pokazala pozitivan utjecaj na poboljšanje reproduktivnog uspjeha kod potpomognute oplodnje, tim istraživača predvođen dr. Schisterman postavio je radnu hipotezu da acetilsalicilna kiselina može pozitivno utjecati na mogućnost začeća kod žena koje pokušavaju zatrudnjeti nakon spontanog pobačaja.

Istraživači su 1228 žena s najviše dva spontana pobačaja podijelili u dvije skupine: prvu koja je uzimala niske doze acetilsalicilne kiseline i drugu koja je dobivala placebo. U navedenim skupinama uspoređivana je uspješnost začeća tijekom šest menstrualnih ciklusa.

Primjena acetilsalicilne kiseline u niskim dozama rezultirala je ukupnim povećanjem broja začeća od 14 % kod žena s jednim ili dva spontana pobačaja, te značajnim porastom broja začeća od 28 % (od 541 žena) kod žena s jednim spontanim pobačajem.

Dr. Schisterman najavljuje nastavak istraživanja na ovom području u cilju sakupljanja daljnjih informacija koje bi pomogle u razumijevanju mehanizama te probiru žena koje bi imale najveću korist od primjene niskih doza acetilsalicilne kiseline kod začeća.

VEZANI SADRŽAJ > <