x
x

ASK povećava vjerojatnost za trudnoću nakon spontanog pobačaja?

  Klara Čičić, dr. med.

  08.11.2013.

Ženama koje su uzimale niske doze acetilsalicilne kiseline (ASK) bilo je potrebno manje vremena za začeće u usporedbi sa ženama koje su uzimale placebo, navodi se u studiji EAGER predstavljenoj na 69. Susretu Američkog društva za reproduktivnu medicinu u Bostonu, SAD.

ASK povećava vjerojatnost za trudnoću nakon spontanog pobačaja?

Autori su krenuli s pretpostavkom da niske doze ASK koja ima protuupalni učinak i blagotvorne učinke na krvotok možda mogu pomoći u reprodukciji. Promatrali su utjecaj niske doze ASK na smanjenje rizika od gubitka trudnoće u žena koje su prethodno imale spontani pobačaj – rezultati su pokazali da se rizik ne smanjuje. No, u analizi po podskupinama nađeno je kako dnevna niska doza ASK značajno smanjuje vrijeme do začeća među ženama koje su prethodno imale pobačaje.

U studiju je bilo uključeno 1228 žena u dobi od 18 do 40 godina koje su pokušavale začeti, a prethodno su imale jedan ili dva spontana pobačaja. Istraživanje je bilo prospektivno, randomizirano, dvostruko slijepo s placebo kontrolama. Jedna je skupina uzimala ASK u dozi od 81 mg, a druga placebo kroz 6 menstruacijskih ciklusa.

Utjecaj acetilsalicilne kiseline na začeće i smanjenje rizika od pobačaja jako je mali te su svakako potrebna daljnja istraživanja koja bi potvrdila povezanost. Prerano je za eventualni preokret u kliničkoj praksi.

American Society for Reproductive Medicine (ASRM) 69th Annual Meeting: Abstract 327. Presented October 16, 2013.

VEZANI SADRŽAJ > <