x
x

Kemoterapija ne utječe na plod

  12.02.2012.

Kemoterapija tijekom trudnoće nije utjecla na razvoj djeteta, niti je uzrokovala neurološke ili kardijalne smetnje razvoja, objavljeno je u časopisu Lancet Oncology kao preliminarni rezultat kliničkog ispitivanja koje je još u tijeku.

Kemoterapija ne utječe na plod

Trenutna analiza uključila je 70 žena - trudnica koje su prosječno praćene dvije godine nakon rođenja djeteta s kontrolnim pregledima na porodu i osamnaest mjeseci nakon poroda. Kemoterapija, koja je većinom provedena antraciklinskim citostaticima, započeta je u svih trudnica nakon prvog trimestra.

Djeca su tijekom promatranog razdoblja pokazala normalan rast i razvoj. U djece rođene prije termina, najčešće zbog neopstetričkih razloga, zabilježen je nešto slabiji kognitivni razvoj, ali usporediv s istim učinkom koji je zabilježen u ostalim studijama kod djece rođene prije termina, a koja nisu bila izložena kemoterapiji.

Autori su zaključili da njihovi rezultati ne podupiru strategiju odgađanja primjene kemoterapije tijekom trudnoće. Indukcija ranijeg poroda mora se ograničiti samo na one trudnice koje su u životnoj opasnosti.

VEZANI SADRŽAJ > <