x
x

Kofein u trudnoći - utjecaj na majku i dijete

  05.08.2013.

Kofein je stimulans koji nalazimo u kavi, čaju, koli, čokoladi i nekim lijekovima koji se mogu kupiti bez recepta. Literatura o učinku izbjegavanja kofeina u trudnoći vrlo je proturječna i stoga je liječnicima teško dati savjet trudnicama. Izlučivanje kofeina iz tijela usporava se u trudnica.

Kofein u trudnoći - utjecaj na majku i dijete

Autori određenih obzervacij...skih studija utvrdili su da je uzimanje kofeina u trudnoći štetno za fetus te da uzrokuje ograničenje rasta, smanjenje porođajne težine, prijevremeno rođenje ili mrtvorođenost. Novorođenče bi također moglo imati simptome ustezanja ako je majka uzimala visoku dozu kofeina u trudnoći (više od osam šalica kave dnevno).

Cochrane sustavni pregled literature pronašao je 2 kliničke studije u kojima je istražen učinak ograničenja kofeina u trudnoći na majku i dijete. Međutim, samo je jedna studija imala upotrebljive podatke. Istraživanje je provedeno u Danskoj. Žene trudne manje od 20 tjedana nasumično su raspoređene u skupinu koja je pila instant kavu s kofeinom (568 žena) ili instant kavu bez kofeina (629 žena). Pijenje tri šalice kave dnevno u ranoj trudnoći nije imalo nikakav učinak na porođajnu težinu, prijevremeno rođenje ili ograničavanje rasta djeteta. Smanjenje unosa kofeina u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, u žena koje su u prvom tromjesečju pile tri ili više šalica kave dnevno, nije utjecalo na porođajnu težinu djeteta ili trajanje trudnoće.

S obzirom na malen broj studija, trenutno nema dovoljno dokaza da bi se potvrdila ili odbacila pretpostavka da izbjegavanje kofeina ima učinak na porođajnu težinu djeteta ili druge ishode trudnoće.

VEZANI SADRŽAJ > <