x
x

Glibenklamid ne treba koristiti u liječenju gestacijskog dijabetesa

  Klara Čičić, dr. med.

  26.01.2015.

U žena oboljelih od gestacijskog dijabetesa koji zahtijeva medikamentoznu terapiju, glibenklamid se pokazao inferiornim u usporedbi s inzulinom i metforminom, objavljeno je u časopisu British Medical Journal. Metaanaliza je pokazala kako glibenklamid ne bi trebalo koristiti u liječenju gestacijskog dijabetesa ukoliko su inzulin ili metformin dostupni.

Glibenklamid ne treba koristiti u liječenju gestacijskog dijabetesa

Španjolski su znanstvenici sustavno analizirali 15 znanstvenih članaka uspoređujući pritom glibenklamid i inzulin, zatim glibenklamid i metformin (plus inzulin po potrebi) te metformin i inzulin.

Glibenklamid je bio povezan sa značajno većom porođajnom težinom djeteta i većim stopama neonatalne hipoglikemije u usporedbi s inzulinom. Pokazalo se također da kod primjene glibenklamida trudnice imaju veći porast tjelesne mase u usporedbi s metforminom koji je, međutim, sam imao višu stopu neuspjeha liječenja.

Gestacijski dijabetes javlja se u oko 4% trudnica. Ukoliko se bolest ne uspije staviti pod kontrolu samo dijetom, standardna terapija je inzulin.

VEZANI SADRŽAJ > <