x
x

Urogenitalne infekcije u trudnoći

  prof. dr. sc. Višnja Škerk, spec. infektolog

  27.12.2008.

Urogenitalne infekcije (infekcije mokraćno-spolnog sustava) mogu u trudnoći dovesti do brojnih komplikacija. Zato se na prvom pregledu trudnice uz klinički pregled, kompletnu krvnu sliku, željezo u krvi i testiranje na B hepatitis, HIV/AIDS i na sifilis, obavezno radi i pretraga urina.

Urogenitalne infekcije u trudnoći

Urogenitalne infekcije (infekcije mokraćno-spolnog sustava) mogu u trudnoći dovesti do brojnih komplikacija. Zato se na prvom pregledu trudnice uz klinički pregled, kompletnu krvnu sliku, željezo u krvi i testiranje na B hepatitis, HIV/AIDS i na sifilis, obavezno radi i pretraga urina. Preporuča se u svih trudnica učiniti testiranje na klamidiju trahomatis i gonokok, a u žena sa simptomima testiranje na uzročnike bakterijske vaginoze i vaginalni trihomonas.

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava (IMS) najčešće su bakterijske infekcije ljudi. IMS trudnica smatraju se kompliciranim IMS jer trudnoća uslijed svojih hormonskih i mehaničkih čimbenika dovodi do proširenja mokraćnog mjehura i mokraćovoda, povećanog kapaciteta mokraćnog mjehura te do smanjene pokretljivosti mokraćovoda sa zastojem mokraće pa čak i povrata mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovod. U trudnica, zbog prihvaćanja ploda dolazi do prilagodbe imunog sustava u smislu smanjenja imunog odgovora. Za trudnice su jednako važne i one infekcije mokraćnog sustava koje imaju simptome (simptomatske) i one koje nemaju simptome (asimptomatske). Učestalo, bolno, neodloživo mokrenje te bol nisko u donjem trbuhu, simptomi su upale mokraćnog mjehura (cistitisa). Povišena tjelesna temperatura te bol i osjetljivost u slabinskom području simptomi su upale bubrega. U trudnica koje imaju simptome cistitisa, vrlo često je upalom zahvaćen i bubreg, iako simptoma od strane bubrega nema. Upala bubrega se javlja u 2 % trudnica i drugi je (iza anemije) po medicinskoj važnosti problem u trudnoći. Može dovesti do prijevremenog poroda, male porođajne težine pa i smrti novorođenčeta.

Asimptomatska bakteriurija

Nalaz značajnog broja bakterija u mokraći trudnica koje nemaju nikakvih simptoma (asimptomatska bakterijurija), važan je i treba ga liječiti. Asimptomatska bakteriurija dokazuje se u 4-7 % trudnica i smatra se predskazateljem upale bubrega (pijelonefritisa) u daljnjem tijeku trudnoće. Oko 1/3 trudnica s neliječenom asimtpomatskom bakteriurijom u prva tri mjeseca trudnoće razvit će do kraja trudnoće upalu bubrega, nasuprot 1% trudnica bez bakteriurije, odnosno < 5 % trudnica s liječenom bakteriurijom. To znači da je liječenje asimtpomatske bakteriurije u ranoj trudnoći prevencija pijelonefritisa. Najčešći uzročnici IMS u trudnica i općenito su Escherichia coli, Enterococcus, Proteus i Klebsiella.

Betahemolitički streptokok grupe B - Streptococcus agalactiae

Betahemolitički streptokok grupe B Streptococcus agalactiae normalan je stanovnik spolnog sustava u 10-35% zdravih žena a nalazi se i u crijevima te rijetko u usnoj šupljini. Ta bakterija važan je mogući uzročnik teških infekcija u novorođenčadi i rodilja. Novorođenče se može inficirati još u maternici, prolazom kroz porođajni kanal i nakon poroda od majke i drugih kontakata. Simptomatska infekcija kojoj je smrtnost 5% razvije se u 1-3 % novorođenčadi koje dolaze u dodir s bakterijom. Nalaz streptokoka agalakcije u mokraći i obriscima rodnice i završnog debelog crijeva čimbenik je rizika za infekciju novorođenčeta. Takav nalaz u 35-37 tjednu trudnoće upozorava da je potrebno primijeniti profilaktičku primjenu antibiotika u toku poroda.

Liječenje urogenitalnih infekcija u trudnoći

Liječenje urogenitalnih infekcija u trudnoći opterećeno je odbijanjem trudnice da provede liječenje zbog straha od mogućeg oštećenja ploda. Posljedice neliječenja ili lošeg liječenja za plod su puno teže negoli potencijalna šteta od lijekova koji se rabe u liječenju. Za uspjeh liječenja i zaštitu ploda važno je rano započeti s liječenjem.

Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis (KT) najčešći je bakterijski uzročnik spolno prenosivih infekcija i najčešći uzročnik neplodnosti koja se može prevenirati. Uzrokuje niz kliničkih sindroma urogenitalnog sustava i oka. Najvažnije posljedice neliječene ili neadekvatno liječene infekcije KT su upalna bolest zdjelice i infekcije novorođenčeta. Može uzrokovati izvanmaterničnu trudnoću, spontani pobačaj, prijevremeni porođaj. U novorođenčeta najčešće od 5.-12. dana uzrokuje konjunktivitis. Najčešći je uzročnik upale pluća i upale oka (oftalmija neonatorum) u prva tri mjeseca života. Infekcije novorođenčeta posljedica su prolaza ploda kroz inficirani porođajni kanal. Stoga je opravdan skrining (testiranje na prisutnost bakterije) svake trudnice na KT.

Gonokokne infekcije

Gonokokne infekcije su prema broju prijavljenih novooboljelih osoba Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Hrvatskoj rijetke. Godišnje se prijavi manje od 20 slučajeva. Gonokokna infekcija u trudnoći može međutim uzrokovati velik broj teških komplikacija što indicira uzimanje uzorka za dokaz gonoreje u svake trudnice. Unatoč malom broju slučajeva sifilisa u Hrvatskoj - manje od 40 godišnje - u svih je trudnica neophodna pretraga na tu klasičnu spolno prenosivu bolest jer sifilis može uzrokovati pobačaj, smrt ili teška oštećenja ploda.

Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis

Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis često se nađu u mokraćno-spolnom sustavu kao dio normalne flore. One nekad iz nepoznatih razloga mogu postati patogene (uzrokuju bolest), te u trudnica uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest, postpartalnu (nakon poroda) vrućicu, ponavljane spontane pobačaje, mrtvorođenost, malu porođajnu težinu te teške infekcije novorođenčeta. Dakle, i pretraga na urogenitalne mikoplazme potrebna je na prvom pregledu trudnice.

Genitalni herpes

Genitalni herpes je neizlječiva virusna infekcija ponavljajućeg tijeka. U većine zaraženih znakovi infekcije su blagi ili potpuno odsutni. U nekih bolesnika prva epizoda genitalnog herpesa može biti klinički dramatična. Primjena antivirusnih lijekova ne može izlječiti infekciju, ali može ublažiti težinu simptoma. Novorođenče se inficira za vrijeme prolaska kroz porođajni kanal trudnice koja najčešće nema simptoma. Učestalost infekcije ovisna je o tome da li je majka oboljela od herpesa nedavno kada se dijete zarazi u 30-50 % slučajeva, ili žena ima dugotrajnu rekurirajuću infekciju kada je prijenos na novorođenče rjeđi - do 3 %. U trudnica koje imaju vaginalni iscjedak, neugodan miris u rodnici i nelagodnost u rodnici, osobito kod spolnog odnosa treba učiniti i pretrage na uzročnike bakterijske vaginoze i vaginalni trihomonas jer oni mogu dovesti do komplikacija i poremetiti normalan tijek trudnoće. Infekcije mokraćno-spolnog sustava u trudnica zbog mogućih teških posljedica značajan su problem. Stoga ih na vrijeme treba prepoznati i liječiti.

VEZANI SADRŽAJ > <