x
x

Anti-D imunoglobulini u trudnoći smanjuju učestalost stvaranja Rh protutijela

  27.12.2013.

U Cochraneovom sustavnom pregledu prikazane su dvije studije u koje je uključeno preko 4500 žena, na temelju kojih je zaključeno da primanje anti-D injekcije i tijekom trudnoće može smanjiti stvaranje antitijela, ali su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdile moguće koristi i ispitale eventualne štete.

Anti-D imunoglobulini u trudnoći smanjuju učestalost stvaranja Rh protutijela
Kod Rh-negativnih trudnica injekcija anti-D imunoglobulina tijekom trudnoće smanjuje učestalost formiranja Rh protutijela

Injekcija anti-D imunoglobulina davana 28. i 34. tjedna trudnoće smanjuje učestalost formiranja protutijela i vjerojatno smanjuje i učestalost Rh aloimunizacije majke (aloimunizacija je stvaranje protutijela na strane antigene pripadnika iste vrste – u ovom slučaju djeteta).

Žene s Rh-negativnom krvnom grupom ponekad stvaraju Rh-antitijela ako nose Rh-pozitivno dijete. Takav odgovor je vjerojatniji tijekom poroda, ali povremeno se javlja u kasnoj trudnoći. Ta antitijela mogu uzrokovati anemiju, a nekad i smrt Rh-pozitivnog djeteta ili djeteta u sljedećoj trudnoći.

Poznato je da injekcija anti-D imunoglobulina davana majci nakon prvog poroda smanjuje taj problem.

Ovaj Cochrane sustavni pregled analizirao je dvije studije (u koje je uključeno preko 4500 žena), na temelju kojih je zaključeno da primanje anti-D injekcije i tijekom trudnoće može smanjiti stvaranje antitijela, ali su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdile moguće koristi i ispitale eventualne štete.