x
x

Značenje, učestalost i liječenje bakterijske vaginoze u trudnoći

  Zlatko Topalović, dr. med., specijalist ginekolog

  31.05.2010.

Bakterijska vaginoza označava stanje poremećaja bakterijske vaginalne flore sa smanjenjem broja laktobacila, a porastom anaerobnih bakterija, prvenstveno gardnerelle vaginalis, ali i drugih anaerobnih bakterija.

Značenje, učestalost i liječenje bakterijske vaginoze u trudnoći

Uzrok

Uzrok BV nije dovoljno razjašnjen, a predisponirajući čimbenici za pojavu su: promjena partnera i veći broj spolnih partnera, vaginalna ispiranja, nedavna antibiotska terapija, intrauterini uložak i smanjena razina estrogena.

Simptomi

Žena s BV se žali na pojačan iscjedak neugodnog mirisa, koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa. Drugi simptomi, kao svrbež, žarenje, peckanje, dizurija ili dispareunija najčešće izostaju.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i prisustva najmanje 3 od 4 Amselova kriterija tijekom pregleda u spekulima: - pojačani vodenasti mliječno-sivkasti iscjedak -dodatkom 10% kalijeve lužine oslobađa se neugodan miris po ribi (whiff ili sniff test) -u mokrom ili nativnom preparatu vide se karakteristične "clue cells", stanice poput klupka -pH rodnice je iznad 4.5

Učestalost

Učestalost BV se kreće od 10% do 50% pa i više po nekim istraživačima u populaciji spolno aktivnih žena reproduktivne dobi. CDC navodi da je učestalost u populaciji trudnica u Americi 16%. Bez obzira na različite procjene učestalosti BV svi se slažu da je BV najčešći uzrok pojačanog iscjetka kod žena.

Komplikacije

Osim što ženi daje pojačan iscjedak neugodnog mirisa BV povećava rizik za pojavu endometritisa, salpingitisa i zdjelične upalne bolesti, a naročito nakon vaginalnih ili abdominalnih ginekoloških intervencija i operacija (kiretaža, endometralna biopsija, histeroskopija, histerosalpingografija, umetanje intrauterinog uloška, histerektomija). U trudnoći BV povećava rizik za pojavu korioamnionitisa, prijevremenog prskanja plodnih ovoja i time prijevremenog poroda te povećava rizik postpartalnog endometritisa.

Liječenje

Prvi lijek izbora je metronidazol koji se može dati p.o. ili vaginalno.

1. Metronidazol 2 x 500 mg p.o. 7 dana ili

2. Metronidazol 1 x 500 mg vaginalno 7 dana ili

3. Metronidazol 1 x 1000 mg 2 dana

Drugi lijek izbora je klindamicin p.o. ili vaginalno.

1. Klindamicin 2 x 300 mg p.o. 7 dana ili

2. Klindamicin, vaginalna 2% krema 7 dana

Metronidazol je kontraindiciran u prvom trimestru trudnoće i tijekom dojenja, a ostale pacijentice treba upozoriti na zabranu konzumiranja alkoholnih pića tijekom terapije. Klindamicin u obliku vaginalne kreme se ne preporuča u trudnoći jer može uzrokovati prijevremeni porod. Postoje dvojbe treba li liječiti asimptomatske slučajeve BV i treba li liječiti spolnog partnera. U tom smislu je preporuka da se asimptomatska BV liječi u smislu prevencije komplikacija prije ginekoloških operativnih zahvata i intervencija, a da se spolni partner liječi u slučaju rekurente infekcije. U trudnoći se liječi simptomatska BV a asimptomatska kod trudnica s povećanim rizikom za prijevremeni porod.

Istraživanje

U periodu prosinac 2009. - travanj 2010. god. proveo sam istraživanje s ciljem utvrđivanja učestalosti BV kod trudnica. U istraživanje su uključene 123 trudnice. Razvrstane su u dvije skupine prema tome primjećuju li pojačan iscjedak ili ne. 67 je odgovorilo pozitivno, a 56 negativno. U prvoj skupini BV je, prema Amselovim kriterijima, dijagnosticirana kod 17 trudnica (13.82%), a u drugoj skupini kod 9 (7.31%) trudnica što ukupno iznosi 26 trudnica, odnosno 21.14% od ukupnog broja ispitanih trudnica. Prema CDC smjernicama kod 10 trudnica s simptomatskom BV u drugom i trećem trimestru trudnoće sam ordinirao metronidazol 2x 500 mg 7 dana, a kod 7 trudnica sam ordinirao metronidazol vaginalno 7 dana. U prvoj skupini na pregledu nakon 4 tjedna BV je ponovo dijagnosticirana u 2 slučaja (20%), a u drugoj skupni također u 2 slučaja (28%) te je ovim trudnicama ponovljena terapija metronidazolom, ali p.o. 2x 500 mg 7 dana uz istovremeno liječenje partnera.

Zaključak

BV je najčešći uzrok pojačanog iscjetka kod trudnica. Kako može potaknuti prijevremeni porod treba je u trudnoći dijagnosticirati tijekom pregleda u zrcalima prema Amselovim kriterijima. Sve trudnice sa simptomatskom BV treba liječiti metronidazolom p.o. 2x500 mg 7 dana u drugom i trećem trimestru trudnoće, a ukoliko zbog gastrointestinalnih tegoba trudnica ne može uzimati lijek p.o. može se ordinirati vaginalno u dozi 500 mg 7 dana ili 1000 mg 2 dana. Asimptomatski slučajevi BV se ne moraju nužno liječiti osim ako se radi o rizičnoj trudnoći s ranijim prijevremenim porodom u anamnezi ili postpartalnim endometritisom.

Rad prezentiran na 2. Hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem, Opatija 14. - 16. 5. 2010.

VEZANI SADRŽAJ > <